Piękne, zdrowe i mocne włosy oraz zadbane dłonie i paznokcie to wizytówka każdej kobiety bez względu na wiek. Jednakże nierzadko nasze włosy, narażone na suche powietrze lub urazy mechaniczne nadmiernie wypadają i matowieją a paznokcie rozdwajają się. Jak można temu zaradzić?
Wygląd oraz kondycję naszych włosów i paznokci zawdzięczamy codziennej diecie. Witaminy i mikroelementy zawarte w pełnoziarnistych produktach, warzywach i owocach ułatwiają regenerowanie struktury włosa oraz jego wygładzenie i odżywienie. Często brakowi witamin lub osłabieniu odporności organizmu towarzyszy wypadanie włosów oraz zwiększona łamliwość paznokci. Co więc w takiej sytuacji zrobić?
Aby zapewnić sobie piękne i mocne włosy oraz lśniące paznokcie należy przede wszystkim zdrowo i regularnie się odżywiać. Należy także unikać tłustych przekąsek czy kalorycznych fast foodów. Zamiast hot doga lub hamburgera zdecydowanie korzystniej będzie skosztować dietetycznej sałatki jarzynowej z rukolą, kapusta pekińską lub kiełkami soi i pędami bambusa.
Pogorszeniu stanu zdrowia włosów i paznokci sprzyja również częste odchudzanie oraz stres, życie w biegu i używki, takie jak mocna kawa, alkohol i papierosy. Pragnąc nadać włosom zdrowego blasku i sprężystości warto regularnie, na przykład raz dziennie, na drugie śniadanie lub podwieczorek zjeść porcję świeżych warzyw lub owoców w zdrowej surówce z ziołami i jogurtem naturalnym. Łamliwość paznokci i rozdwajanie się końcówek włosów ograniczymy poprzez wprowadzenie do codziennej diety większych ilości żelaza, selenu oraz cynku.
Pragnąc profesjonalnie zadbać o kondycję włosów i paznokci wiosną warto przyrządzić, smakowitą i zdrową sałatkę z nowalijek i jajek. Do jej wykonania potrzebna będzie również rukola lub mix sałat, pomidorki koktajlowe, pęczek rzodkiewek, świeży ogórek, pęczek szczypiorku, 2 łyżki siekanego koperku oraz sól i pieprz. Zależnie od własnych upodobań kulinarnych do wiosennej surówki można również dodać kawałki sera feta, oliwek lub kukurydzę konserwową.
Zamiast kalorycznego dressingu z majonezu czy śmietany do sałatki bogatej w witaminy oraz niezbędne dla zdrowia włosów składniki odżywcze można przyrządzić aromatyczny, ziołowy sos winegret z dodatkiem soku cytrynowego. Jarzynowe sałatki i surówki warto podawać po uprzednim schłodzeniu do chrupkiego, pełnoziarnistego pieczywa oraz drobiowej wędliny lub wędzonych ryb.