Rosół najlepszym lekarstwem!

dietetyczny rosółRosoły dla chorych, dzieci, jak i kobiet po porodzie, powinny być delikatniejsze i słabiej doprawione, niż zupy jadane przez nas w każdym innym przypadku. Raczej używamy wówczas naprawdę delikatnych mięs takich, jak pierś z kurczaka czy cielęcina.
Jak wielokrotnie wspominano, rosoły to dania o właściwościach leczniczych. Zwalczają przeziębienie, problemy żołądkowe u najmłodszych, a także są wspaniałym i pożywnym posiłkiem dla osób będących na diecie po operacjach. Jak przygotować rosół dietetyczny?

Aby ugotować rosół dla chorych, musimy mieć świeże mięso (bez skóry i tłuszczyku), które dokładnie myjemy i w całości wkładamy do sporego garnka. Potem dokładamy najwyższej jakości warzywa, zwłaszcza te, które zaleca lekarz (w przypadku chorych po zabiegach) oraz te posiadające moc witamin, jak marchew, korzeń pietruszki czy selera. Także oczyszczone – wkładamy do garnka z zimną wodą i pozwalamy gotować się aż do zmięknięcia mięsa, zbieramy szumowiny, można zebrać nadmiar oczek tłuszczu unoszących się na wierzchu. Co jakiś czas możemy rosół spróbować i ewentualnie, jeśli będzie naszym zdaniem bez smaku, delikatnie go doprawić.
Do rosołu można dodać ryż, którego woreczek gotujemy w osobnym naczyniu. Jeśli gotujemy lekkostrawną zupę tylko dla jednej osoby, odlewamy trochę rosołu i zalewamy nim ryż. Resztę rosołu możemy traktować jako bazę do innej zupy, doprawić są intensywniej, można także dorzucić innych warzyw i jeszcze jakiś czas gotować.
Regenerujące właściwości rosołu, warto polecać paniom w połogu, zwłaszcza jeśli gotowaliśmy go wraz z pietruszką, która ma bardzo dobry wpływ na nerki i serce. Rosół doprowadza również do zaniku obrzęków. Rosół na cielęcinie doskonale smakuje i mogą spożywać go także diabetycy. Jako, że jest pyszną bazą do wszelkich rodzajów zup, co dzień możemy na nim ugotować inną, smaczną zupę. Przebywanie na diecie nie muszą całkowicie zmieniać naszych upodobań kulinarnych. Natomiast rozmaite bóle brzucha czy gorączka i dreszcze szybko miną po zjedzeniu porcji rosołu czy po prostu wypiciu go jako dietetycznego czystego bulionu.
Jeżeli dieta nie zabrania nam konsumpcji świeżych grzybów, warto nimi urozmaicić rosołek. Wówczas należy je dodać już na samym początku gotowania. Kiedy rosół będzie gotowy, można podawać go z tzw. japońskim makaronem (makaron gryczany). Smaczny i pożywny rosół niejednokrotnie ‘wybawiał’ nas z opresji. To danie dość proste i jakie smaczne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41876 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/rosol-najlepszym-lekarstwem/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435