Lody malinowe to orzeźwiający deser idealny na upalne letnie dni. W ciągu kilku minut można je wykonać samodzielnie na bazie ulubionych składników w dowolnej proporcji. Lody malinowe domowej roboty to gwarancja wysokiej jakości produktu wolnego od konserwantów, sztucznych barwników, aromatów i innych szkodliwych substancji dodawanych do lodów masowo produkowanych. Dzięki temu domowe lody są na pewno zdrowsze od tych kupionych w cukierni. Jak zatem zrobić lody w domu? Przepisy znajdziecie poniżej.
SORBET MALINOWY
Składniki (na 2 porcje):
3 szklanki świeżych malin
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Maliny oczyszczamy i przecieramy przez gęste sitko aby oddzielić pestki. Uzyskany mus przelewamy do miski, dodajemy sok z limonki, cukier waniliowy i syrop klonowy. Całość dokładnie miksujemy i wkładamy do zamrażalnika na 3-4godziny. Po upływie tego czasu, za pomocą specjalnej łyżki przekładamy lody do pucharków i zmrażamy jeszcze przez 2 godziny. W roli dekoracji sprawdzi się kilka świeżych malin, plasterek cytryny lub listek mięty.
KWAŚNE LODY MALINOWE
Składniki (na 4 porcje):
40 dag mrożonych malin
Sok z połowy cytryny
Pół szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Oczyszczone owoce miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodajemy sok z cytryny, miód i jogurt. Całość dokładnie mieszamy. Dla urozmaicenia możemy dodać kilka owoców w całości. Masę lodową przelewamy do specjalnych foremek z patyczkiem i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
LODY MALINOWE NA JAJKACH
Składniki (na 4 porcje):
4 szklanki świeżych malin
1 szklanka śmietanki kremówki
4 jajka
Pół szklanki cukru
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Oddzielany białka od jajek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem połowy cukru. Stopniowo dodajemy żółtka, śmietankę, miód i resztę cukru. Całość dokładnie miksujemy. Oczyszczone maliny rozdrabniamy na małe kawałeczki i wrzucamy do masy, a następnie przelewamy do foremek i mrozimy przez 5 godzin. Alternatywą dla kilku foremek może być jedna podłużna forma wyłożona od spodu biszkoptami lub herbatnikami. Warto także ozdobić wierzch deseru świeżymi malinami w całości.