Powidła śliwkowe dla leniwych

szybkie-powidlo-sliwkowePowidła śliwkowe to smaczne przetwory łączące delikatną słodycz z naturalnym aromatem i gęstą konsystencją urozmaiconą kawałkami owoców. Możemy je kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie dodając ulubione składniki w dowolnych proporcjach. Zazwyczaj powidła smaży się po kilka godzin przez 2-3 dni ciągle mieszając, co sprawia, że wykonanie tego przetworu jest pracochłonnym zajęciem. Są jednak sposoby, dzięki którym uzyskamy smaczne konfitury bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu i energii. Powidła śliwkowe dla leniwych mogą być upieczone w piekarniku, wykonane na bazie suszonych śliwek albo bez mieszania.

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA
Składniki:
4 kg świeżych węgierek
3 szklanki cukru
4 łyżki octu winnego

Sposób przygotowania:
Oczyszczone śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Układamy w dużym garnku z grubym dnem na przemian z warstwami cukru- na samym spodzie powinny znaleźć się owoce, zaś całość powinna przykrywać wierzchnia warstwa cukru. Zalewamy octem winnym i odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy i trzymamy na słabym ogniu 4 godziny w ogóle nie mieszając. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ściągamy garnek z ognia i dokładnie mieszamy łącząc kawałki owoców z powstałym syropem. Gorące powidła przekładamy do wysterylizowanych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy na wieczku do całkowitego ostygnięcia.

POWIDŁA ŚLIWKOWE PIECZONE W PIEKARNIKU
Składniki:
2 kg świeżych węgierek
5 łyżek miodu
Odrobina oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Śliwki oczyszczamy, wyciągamy pestki i kroimy w ćwiartki. Owoce wykładamy na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i polewamy kilkoma łyżkami miodu. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i po ostudzeniu powideł ponownie włączamy na 40-50 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. W zależności od wielkości owoców w powidle, jaką chcemy uzyskać, możemy w dowolny sposób pokroić śliwki. Mogą to być połówki, ćwiartki albo wąskie paseczki lub drobna kostka.

POWIDŁA Z SUSZONYCH ŚLIWEK
Składniki:
40 dag suszonych śliwek
2 łyżeczki soku z limonki
4 łyżki cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:
Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia miksujemy nasączone owoce, stopniowo dodając sok z limonki i cukier. Gęstą masę podsmażamy przez kilkanaście minut na słabym ogniu, po czym rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Po szczelnym zakręceniu możemy je pasteryzować przez 15 minut albo od razu wynieść do spiżarki.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41214 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/powidla-sliwkowe-dla-leniwych/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435