Powidła śliwkowe to smaczne przetwory łączące delikatną słodycz z naturalnym aromatem i gęstą konsystencją urozmaiconą kawałkami owoców. Możemy je kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie dodając ulubione składniki w dowolnych proporcjach. Zazwyczaj powidła smaży się po kilka godzin przez 2-3 dni ciągle mieszając, co sprawia, że wykonanie tego przetworu jest pracochłonnym zajęciem. Są jednak sposoby, dzięki którym uzyskamy smaczne konfitury bez konieczności poświęcania dużej ilości czasu i energii. Powidła śliwkowe dla leniwych mogą być upieczone w piekarniku, wykonane na bazie suszonych śliwek albo bez mieszania.
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA
Składniki:
4 kg świeżych węgierek
3 szklanki cukru
4 łyżki octu winnego
Sposób przygotowania:
Oczyszczone śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Układamy w dużym garnku z grubym dnem na przemian z warstwami cukru- na samym spodzie powinny znaleźć się owoce, zaś całość powinna przykrywać wierzchnia warstwa cukru. Zalewamy octem winnym i odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy i trzymamy na słabym ogniu 4 godziny w ogóle nie mieszając. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji ściągamy garnek z ognia i dokładnie mieszamy łącząc kawałki owoców z powstałym syropem. Gorące powidła przekładamy do wysterylizowanych słoików, mocno zakręcamy i stawiamy na wieczku do całkowitego ostygnięcia.
POWIDŁA ŚLIWKOWE PIECZONE W PIEKARNIKU
Składniki:
2 kg świeżych węgierek
5 łyżek miodu
Odrobina oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Śliwki oczyszczamy, wyciągamy pestki i kroimy w ćwiartki. Owoce wykładamy na natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i polewamy kilkoma łyżkami miodu. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy piekarnik i po ostudzeniu powideł ponownie włączamy na 40-50 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. W zależności od wielkości owoców w powidle, jaką chcemy uzyskać, możemy w dowolny sposób pokroić śliwki. Mogą to być połówki, ćwiartki albo wąskie paseczki lub drobna kostka.
POWIDŁA Z SUSZONYCH ŚLIWEK
Składniki:
40 dag suszonych śliwek
2 łyżeczki soku z limonki
4 łyżki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia miksujemy nasączone owoce, stopniowo dodając sok z limonki i cukier. Gęstą masę podsmażamy przez kilkanaście minut na słabym ogniu, po czym rozlewamy do przygotowanych słoiczków. Po szczelnym zakręceniu możemy je pasteryzować przez 15 minut albo od razu wynieść do spiżarki.