Bułgarski Słoneczny Brzeg to w sezonie letnim temperatura w okolicach 35 stopni Celsjusza. To sprawia, że Bułgarzy musieli wymyślić danie, dzięki któremu będziemy czuli się nasyceni, a jednocześnie nie przejedzeni i ociężali. Idealnym przykładem takiej potrawy jest bułgarski tarator, który zaszczepił się także w innych krajach rejonu Morza Czarnego .
Tarator to zupa – chłodnik, której nie gotuje się, a tylko miesza składniki. Zupę tę można przygotować w zaledwie kilka minut. Jak? Sam zobacz! Podajemy prosty i sprawdzony przepis na zdrowy i pyszny bułgarski chłodnik.
Składniki dla czterech osób:
- 2 obrane ogórki
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 4 szklanki bardzo zimnej wody
- 1 szklanka obranych orzechów włoskich
- kilka kostek lodu
- 2 duże ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 8 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 4 łyżki białego octu winnego
- pęczek świeżego koperku drobno posiekanego
- sól do smaku
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy w kostkę. Wszystkie składniki oprócz koperku wrzucamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy prawie gładką zupę. Dodajemy koperek i rozlewamy zupę do talerzy. Smacznego!
Ten prosty przepis to tak naprawdę kilka minut roboty, a w upalne dni nawet w Polsce można zjeść taką pyszną zupę, lub inna zupę bułgarską, która oprócz tego, że doskonale chłodzi to jeszcze jest idealna dla osób na diecie, bo ma niewiele węglowodanów, kalorii i tłuszczu. A oprócz tego ma cenne składniki odżywcze, czosnek jest przeciwbakteryjny, dzięki czemu podczas upałów nie zachorujemy, a same ogórki usprawniają trawienie, dzięki czemu po wieczornym grillu nie będzie bolała nas wątroba czy męczyły inne dolegliwości.
Dla osób, które są bardzo ortodoksyjne i nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, z przepisów kulinarnych Bułgarii, polecić możemy kebabcze czyli małe kotleciki z mielonego mięsa na grillu przyrządzone zwykle podaje się je z białymi, zimnymi sosami dlatego zamiast sosów można użyć taratora, który doskonale spełni się w tej funkcji, a obiad będzie atrakcyjny nie tylko dla dbających o linię kobiet, ale także dla lubiących dobrze zjeść mężczyzn.