Lato to nie tylko czas wypoczynku i regeneracji sił, ale także i okres przygotowania zapasów na jesień i zimę. Twoja spiżarnia także czeka już na nowe zapasy? Czas pomyśleć o nowych daniach i warzywach, które zamkniesz w szklanych pojemnikach na jakiś czas, by później cieszyć się gotowymi potrawami pachnącymi słonecznym latem.
Oprócz konserwowych ogórków, sałatek z pomidorów i marchewki, pikli, grzybków marynowanych, dżemów, soków i sosów proponujemy Państwu pasteryzowanego brokuła i kalafiora. Warto zdecydować się na ich przygotowanie ponieważ przyrządzone w ten sposób są o wiele zdrowsze niż mrożone warzywa. Doskonale komponują się z mięsami rybami, ale możemy podawać je również jako samodzielną przekąskę.
Jak pasteryzować brokuły?
Przepis na brokuły i kalafiora do słoiczków
Składniki: kalafior, brokuł, 2 łyżki octu, 2 duże łyżki cukru, 2 łyżki soli
Przygotowanie: Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy kalafiora w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Po 3 minutach dodajemy brokuła. Gotujemy jeszcze chwilę. Odcedzamy różyczki warzyw. Polewamy zimną wodą, układamy w umytych słoikach.
Przygotowujemy zalewę; 4 szklanki wody połączonej z cukrem, solą oraz octem. Zalewę wlewamy do słoików wypełnionych brokułem i kalafiorem. Zakręcamy. Pasteryzujemy przez pół godziny.
Tak przygotowane warzywa możemy wykorzystać zimą jako składniki sałatki z brokułami, dobrze sprawdzą się także w roli produktu na lekką warzywną zupę typu krem, możemy dodawać je do makaronów czy zapiekać z serem.
Smacznego!