Nie ulega wątpliwości to, że jednym z najbardziej rozpoznawalnych przysmaków rosyjskich jest zbiteń, czyli napój przyrządzany na bazie miodu, który jest znany w tym kraju już od XVI wieku. Należy wspomnieć o tym, że, że posiada on właściwości rozgrzewające w związku z czym jest nieoceniony podczas mroźnych wieczorów. Trzeba zaznaczyć to, iż niegdyś sprzedawcy tegoż napoju w trakcie zimy nosili go na plecach w ogromnych czajnikach, osłoniętych ciepłymi pokrowcami.
Oczywiście, najbardziej popularny był w wieku XVIII i XIX, kiedy to można było go nabyć u tzw. sbiteńszczika. Na uwagę zasługuje fakt, że aż do wieku XIX był on bardzo znany i chętnie kosztowany przez wszystkie warstwy społeczne. Niestety, w kolejnych stuleciach został wyparty przez herbatę. Poza tym, spożywanie tego napoju jest wskazane podczas przeziębia czy grypy, bowiem potrafi postawić człowieka na nogi.
Musimy też powiedzieć o tym, iż zbiteń może być przygotowywany na wiele różnych sposobów, dlatego w książkach kucharskich lub w Internecie odnajdziemy wiele receptur, jednakże poniżej podamy kilka sprawdzonych przepisów na zbiteń, które trzeba po prostu wypróbować. Skosztuj jednego z największych smakołyków kuchni rosyjskiej.
Przepis na zbiteń
Składniki:
15 dag cukru,
15 dag miodu,
2 szt liści laurowych,
2 szt goździków,
5 g cynamonu,
5 g imbiru,
5 g kardamonu.
Sposób przyrządzenia:
Po pierwsze, miód należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Kolejno dodajemy przyprawy i gotujemy napój przez 15 minut. Następnie zbiteń odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin i później przecedzamy. Podajemy na gorąco.
Przepis na zbiteń malinowy
Składniki:
1 kg miodu,
½ l soku malinowego,
5 dag drożdży,
3 l wody.
Sposób przyrządzenia:
Na początku musimy miód i sok malinowy rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie całość gotować przez 2 godziny. Oczywiście, pamiętamy o tym, by od czasu do czasu mieszać płyn i z wierzchu zbierać pianę. Kolejno, zdejmujemy płyn z ognia, studzimy go temperatury 25 stopni Celcjusza i dodajemy do niego drożdże, a następnie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin. Później rozlewamy napój do butelek i odstawiamy je w chłodne miejsce aż na 5 tygodni. Po upływie tego czasu możemy przejść do degustacji, jednak pamiętamy o tym, by przed spożyciem wcześniej go podgrzać.
Przepis na zbiteń koniakowy
Składniki:
75 dag miodu,
½ szkl cukru,
1 łyżeczka herbaty,
½ łyżeczki cynamonu,
10 goździków,
½ szkl koniaku,
sok z ½ cytryny,
1 l wody.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności miód z herbatą, goździkami, cukrem i cynamonem zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Następnie napój przykrywamy na 15 minut, później go przecedzamy i dolewamy koniak oraz sok z cytryny. Pamiętajmy o tym, by zbiteń koniakowy podawać na gorąco.
Jak widać, zbiteń posiada zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, ma również wiele właściwości zdrowotnych a co najważniejsze możemy go przygotować samodzielnie i spożywać go zwłaszcza podczas mroźnej zimny, gdyż na pewno nas skutecznie rozgrzeje. Warto wspomnieć, że świetnie komponuje się z rosyjskimi deserami np. szarlotką.