Zbiteń – rozgrzewający napój rosyjski

Nie ulega wątpliwości to, że jednym z najbardziej rozpoznawalnych przysmaków rosyjskich jest zbiteń, czyli napój przyrządzany na bazie miodu, który jest znany w tym kraju już od XVI wieku. Należy wspomnieć o tym, że, że posiada on właściwości rozgrzewające w związku z czym jest nieoceniony podczas mroźnych wieczorów. Trzeba zaznaczyć to, iż niegdyś sprzedawcy tegoż napoju w trakcie zimy nosili go na plecach w ogromnych czajnikach, osłoniętych ciepłymi pokrowcami.

Oczywiście, najbardziej popularny był w wieku XVIII i XIX, kiedy to można było go nabyć u tzw. sbiteńszczika. Na uwagę zasługuje fakt, że aż do wieku XIX był on bardzo znany i chętnie kosztowany przez wszystkie warstwy społeczne. Niestety, w kolejnych stuleciach został wyparty przez herbatę. Poza tym, spożywanie tego napoju jest wskazane podczas przeziębia czy grypy, bowiem potrafi postawić człowieka na nogi.
Musimy też powiedzieć o tym, iż zbiteń może być przygotowywany na wiele różnych sposobów, dlatego w książkach kucharskich lub w Internecie odnajdziemy wiele receptur, jednakże poniżej podamy kilka sprawdzonych przepisów na zbiteń, które trzeba po prostu wypróbować. Skosztuj jednego z największych smakołyków kuchni rosyjskiej.

Przepis na zbiteń
Składniki:
15 dag cukru,
15 dag miodu,
2 szt liści laurowych,
2 szt goździków,
5 g cynamonu,
5 g imbiru,
5 g kardamonu.

Sposób przyrządzenia:
Po pierwsze, miód należy rozpuścić we wrzącej wodzie. Kolejno dodajemy przyprawy i gotujemy napój przez 15 minut. Następnie zbiteń odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin i później przecedzamy. Podajemy na gorąco.
Przepis na zbiteń malinowy
Składniki:
1 kg miodu,
½ l soku malinowego,
5 dag drożdży,
3 l wody.
Sposób przyrządzenia:
Na początku musimy miód i sok malinowy rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie całość gotować przez 2 godziny. Oczywiście, pamiętamy o tym, by od czasu do czasu mieszać płyn i z wierzchu zbierać pianę. Kolejno, zdejmujemy płyn z ognia, studzimy go temperatury 25 stopni Celcjusza i dodajemy do niego drożdże, a następnie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12 godzin. Później rozlewamy napój do butelek i odstawiamy je w chłodne miejsce aż na 5 tygodni. Po upływie tego czasu możemy przejść do degustacji, jednak pamiętamy o tym, by przed spożyciem wcześniej go podgrzać.

Przepis na zbiteń koniakowy
Składniki:
75 dag miodu,
½ szkl cukru,
1 łyżeczka herbaty,
½ łyżeczki cynamonu,
10 goździków,
½ szkl koniaku,
sok z ½ cytryny,
1 l wody.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności miód z herbatą, goździkami, cukrem i cynamonem zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Następnie napój przykrywamy na 15 minut, później go przecedzamy i dolewamy koniak oraz sok z cytryny. Pamiętajmy o tym, by zbiteń koniakowy podawać na gorąco.

Jak widać, zbiteń posiada zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, ma również wiele właściwości zdrowotnych a co najważniejsze możemy go przygotować samodzielnie i spożywać go zwłaszcza podczas mroźnej zimny, gdyż na pewno nas skutecznie rozgrzeje. Warto wspomnieć, że świetnie komponuje się z rosyjskimi deserami np. szarlotką.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41033 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/zbiten-rozgrzewajacy-napoj-rosyjski/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thr in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435