Wigilia u alergików pokarmowych

wigilia-alergikaW opinii wielu osób uczulenie na mąkę czy grzyby oznacza rezygnację z większości tradycyjnych wigilijnych dań.

Jak się okazuje, nie do końca jest to prawdą, gdyż można przygotować wigilię dla alergików, która będzie składała się z dań przygotowanych bez użycia alergizujących składników. Dzięki temu smakołyków z kapustą czy pysznych klusek z makiem będą mogły skosztować nawet te osoby, które borykają się na co dzień z uciążliwymi alergiami.

Nie jest łatwo zaplanować świąteczną kolację dla alergika, dlatego o przygotowanie menu dla takiej osoby najlepiej zadbać już na kilka tygodni przed wieczerzą wigilijną. Najsilniejsze reakcje na ogół powodują produkty mleczne, ale uczulać mogą również orzechy, jaja czy ryby. Spożycie tradycyjnego smażonego karpia może więc skończyć się opuchlizną warg, a do takich sytuacji z całą pewnością nie powinniśmy dopuścić w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jeśli w naszej rodzinie ktoś cierpi z powodu alergii na grzyby, jajka czy mąkę, wówczas należy zadbać o przygotowanie dań wigilijnych bez użycia tego rodzaju składników. Nie jest to trudne, gdyż wystarczy znaleźć odpowiednie przepisy na wigilijne dania dla alergików.

Jak się okazuje, na przykład świąteczne uszka można przygotować bez dodatku jajek, mleka czy glutenu, a takie danie znakomicie sprawdzi się na stole dla alergika. Zamiast tradycyjnych produktów wystarczy sięgnąć po kleik kukurydziany, mąkę bezglutenową oraz mąkę kukurydzianą. Osobom uczulonym na owoce morza oraz ryby można z kolei przygotować karpia serowego, którego przyrządza się na bazie bułki tartej, sera żółtego, jajek oraz przypraw. W diecie bezmlecznej czy bezjajecznej należy też zwrócić szczególną uwagę na świąteczne słodkości, których na ogół jest nam sobie odmówić w czasie świąt Bożego Narodzenia najtrudniej. Tradycyjne wypieki można zastąpić plackami upieczonymi na bazie kaszy manny czy mąki kukurydzianej.

Osoby z alergiami pokarmowymi w trakcie wigilijnej kolacji powinny przestrzegać najważniejszych zasad, a więc nie spożywać potraw bez znajomości składników, które zostały wykorzystywane do przyrządzenia konkretnego dania. Dzięki temu można ustrzec się przed wieloma niepożądanymi dolegliwościami, takimi jak biegunka, opuchlizna ust czy swędząca wysypka. Takie objawy mogłyby zepsuć nawet najpiękniejsze i najbardziej rodzinne święta Bożego Narodzenia.

(Visited 1 times, 7 visits today)