Węgorz, czyli jak zrobić rybę po niemiecku

ryba po niemieckuNiewiele osób wie, że – tuż obok golonki – jedną z narodowych potraw niemieckich jest ryba, a dokładnie węgorz, a żeby być jeszcze bardziej precyzyjnym: zupa z węgorza na rosole wołowym. W Niemczech spożywa się głównie ryby słodkowodne i morskie. Cenioną rybą jest także dorsz, który często gości na niemieckich stołach. Zarówno w Niemczech, jak i w Polsce, popularne i lubiane są rolmopsy, czyli zawijane rolady śledziowe z kiszonym ogórkiem i cebulą, marynowane w zalewie korzennej. Niemcy do ryb często dodają seler i pietruszkę lub przyprawy korzenne.

Jak zrobić tradycyjną zupę z węgorza po hambursku?

Składniki:

– 60dag węgorza,

– 1,5l wywaru wołowego,

– sól,

– pieprz,

– cukier,

– 20dag warzyw (marchewka, seler, pietruszka, por, cebula),

– 5 dag suszonych śliwek (najlepiej namoczyć je dzień wcześniej),

– 10dag jabłek,

– 10dag gruszek,

– mąka.

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w plasterki, a węgorza w kostkę, włożyć wszystko do wywaru i gotować aż stanie się miękki. Namoczone poprzedniego dnia śliwki, pokrojone jabłka i gruszki zalać minimalną ilością wody i gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Połączyć oba wywary, doprawić do smaku i gotować 25-30 minut. Podawać z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

Jak widać, przepis na zupę z węgorza jest bardzo łatwy. Co więcej, jego przygotowanie nie jest tak czasochłonne jak choćby przyrządzanie pieczonej gęsi, innego niemieckiego pysznego dania. Niemcy piją do ryb piwa oraz wina. Inne zupy popularne w Niemczech, to m.in. zupa piwna oraz ziemniaczana.

Jakie jeszcze ryby są obecne w kuchni niemieckiej?

Może to trochę dziwić, ale wśród dań kuchni niemieckiej znaleźć można także zupy z homarów i małży. Na wschodzie Niemiec popularne są karpie, a w całym kraju pstrągi. Sielawy w Niemczech pochodzą między innymi z Jeziora Bodeńskiego oraz Ammersee. Sielawy najlepiej smakują jako ryby wędzone. W północnej części Niemiec z kolei szalenie popularne są ryby morskie. Na północy też, bardziej niż w innych rejonach rekordy popularności bije pstrąg. Równie popularny jest okoń czerwony, czyli Rotbarsch. Jak widać, kuchnia niemiecka, jest bogata nie tylko w potrawy mięsne, ale także rybne. Bliskość Bałtyku oraz Morza Północnego powoduje, że ryby wciąż są popularne i stale goszczą na niemieckich stołach. Kulinarne inspiracje na potrawy rybne z kuchni niemieckiej z pewnością są warte rozważenia.

(Visited 1 times, 2 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40807 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/wegorz-czyli-jak-zrobic-rybe-po-niemiecku/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435