Wegetariański kebab w cieście

Bez wątpienia jednym z charakterystycznych dań kuchni tureckiej jest oryginalny kebab, stanowiący zarówno znakomitą przystawkę, jak i obiadowe danie główne. W Europie kebab traktuje się głównie jako fast food, zatem nierzadko trudno trafić na jego poprawne wykonanie.

Oryginalny kebab jest daniem mięsnym, przyrządzanym z często spożywanej w tym kraju jagnięciny lub cielęciny i serwowany w postaci szaszłyków z gotowanym kuskusem lub smażonymi warzywami, do którego często pija się charakterystyczny, turecki słony jogurt, „ayran”. Sekretem tego dania obok doskonale upieczonego mięsa są też sosy, zarówno ziołowe i łagodne, jak również pikantne, na przykład z chilli lub sproszkowanymi owocami sumaku. Jak jednakże powinno się poprawnie przyrządzać wegetariański kebab?

W domowych warunkach z powodzeniem przyrządzić możemy smakowity, jarzynowy kebab, zapiekany w przaśnym cieście lub chrupiącej bułce. Turcy równie chętnie jak mięso jedzą także warzywa, w szczególności zaś pomidory, kapustę, cukinię i bakłażany, dlatego też nie powinno ich zabraknąć w wegetariańskiej wersji tradycyjnego kebaba.

Do samodzielnego wykonania kebaba – najbardziej popularnego tureckiego dania, będziemy potrzebować następujących składników:
– na ciasto: 2 szklanek mąki pszennej, pół szklanki gorącej wody, 3 łyżek oliwy, szczypty soli;
– na nadzienie: tofu, cebuli, kilku pieczarek, średniej cukinii i czerwonej papryki.

Celem przygotowania wegetariańskiego kebaba, powinniśmy kolejno:
– przesiać mąkę przez drobne sito i zmieszać ją z oliwą i szczyptą soli;
– podczas wyrabiania ciasta dolewajmy po trochu gorącej wody i zagniećmy ciasto o jednolitej konsystencji, po czym wstawmy je na kilkanaście minut od lodówki;
– po wyjęciu ciasta powinniśmy cienko je rozwałkować w kształt okrągłych placków o kilkunastu centymetrowej średnicy;
– placki smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron, następnie okrywamy folią spożywczą aż odpowiednio zmiękną;
– na plackach układamy kawałki pokrojonych warzyw.

Całość możemy udekorować również liściem zielonej sałaty i polać klasycznym winegretem, sosem beszamelowym lub łagodnym, ziołowym sosem jogurtowym. Amatorom pikantnej kuchni polecamy wypróbowanie wegetariańskiego, tradycyjnego tureckiego kebaba z oryginalnym pikantnym sosem chilli. Kebaba podać możemy z ryżowym pilavem. Do picia proponujemy kawę po turecku.

ŻYCZYMY SMACZNEGO!

(Visited 1 times, 9 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40515 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/wegetarianski-kebab-w-ciescie/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435