Szpinak zamiast skalpela

szpinakJeszcze do niedawna większość ludzi na widok szpinaku odwracała z obrzydzeniem głowę. Szpinak kojarzył się im jedynie z niedobrą, liściastą papką, którą wmuszali w nich rodzice i dziadkowie. Takie danie najczęściej bez smaku i zapachu przywodziło im na myśl najgorsze skojarzenia.

Świat się jednak zmienia i ludzie się zmieniają. Dzisiaj szpinak jest rarytasem, podawanym w największych i najbardziej ekskluzywnych restauracjach w całej Europie. Zastanawiające jest więc, co się stało, że szpinak nagle zaczął być tak popularnym i wręcz pożądanym warzywem.

Nie zwiększyła się przecież jego wartość odżywcza szpinaku, a nawet moglibyśmy powiedzieć, że się zmniejszyła. Jak się bowiem okazało, żelaza – głównego składnika szpinaku – jest dużo mniej niż sądzono. Pozostałych witamin i składników mineralnych jest dokładnie tyle samo. Jest więc nadal w jego składzie białko, tłuszcz, sód, potas, węglowodany, błonnik, fosfor, cynk, magnez i wiele innych.

Nie zmieniły się również zalety szpinaku. Nadal jest on szczególnie zalecany osobom cierpiącym na anemię, będącym na diecie i wegetarianom. Dalej ważne są też przeciwwskazania do spożywania szpinaku. Nie mogą go jeść osoby w podeszłym wieku, chorujący na artretyzm, reumatyzm, nerki czy wątrobę. Czemu więc szpinak stał się tak popularny?

Ktoś między wierszami wyczytał gdzieś, słusznie zresztą, że szpinak doskonale przeciwdziała rakowi, zwłaszcza płuc. Ponadto świetnie zapobiega powstawaniu zmarszczek i coś dla sportowców – zwiększa przyrost masy. Te rewelacje sprawiły, że szpinak nagle stał się bardzo modny. Nie jest drogi i można go dostać w większości sklepów warzywnych. Ma więc do niego dostęp każdy przeciętny „zjadacz chleba” i każdy może sobie zrobić, któreś z popularnych dań ze szpinaku.

Statyczny Polak najchętniej wybiera pyszne naleśniki ze szpinakiem. Ci, którzy uważają, że ciasto naleśnikowe jest tuczące wolą szpinak z czosnkiem. Dzieci, jeśli już uda nam się je przekonać, preferują natomiast szpinak z jajkiem lub zupę. Wszystkie te potrawy odpowiednio przyrządzone są niezwykle smaczne.

Nie każdy wie, że szpinak przeżywa obecnie swój trzeci w karierze renesans. Znany już od średniowiecza po raz pierwszy stał się ogromnie popularny w XIX wieku za sprawą pielęgniarek, które gotowały z niego napój, stawiający szybko na nogi chorych i słabych. W latach trzydziestych XX wieku szpinak przeżywał swój renesans głównie w Ameryce. Był reklamowany niemal tak często jak coca-cola.

Dzisiaj, po latach regresu szpinak po raz trzeci przeżywa okres swojej świetności, za sprawą swoich leczniczych właściwości. Może warto zatem dołączyć do tych, którzy chcą być zdrowi i piękni?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39465 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/szpinak-zamiast-skalpela/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435