Jesteś miłośnikiem kuchni japońskiej, dlatego często zamawiasz sushi w Krakowie? Jeżeli jednocześnie lubisz doświadczać ciekawych kulinarnych eksperymentów, co powiesz na słodką wersję tego klasycznego dania? Poznaj kilka sprawdzonych przepisów i pokuś się o ich przygotowanie. To świetna alternatywa dla oklepanych i nudnych już deserów.
Chociaż sushi w Krakowie cieszy się sporą popularnością, każdy od czasu do czasu ma ochotę na zmianę smaków. Wcale jednak nie trzeba rezygnować z rolowanej formy – wystarczy tylko wytrawne składniki zastąpić słodkimi.
Sushi bananowo-kokosowe
Zamiast łososia banan? To może być ciekawa propozycja – szczególnie dla osób, które są miłośnikami słodkich smaków.
Składniki:
- 500 g ryżu do sushi
- 400 ml mleka kokosowego
- 600 ml wody
- 80 cukru pudru
- 3 dojrzałe banany
- nori
- ziarna sezamu.
Ugotuj ryż do sushi w 600 ml wody oraz 200 ml mleka kokosowego – przez 10 minut na maksymalnym ogniu, potem przez 10 minut na minimalnym ogniu. Na koniec wyłącz i pozostaw jeszcze 10 minut pod przykryciem.
Pozostałą część mleka kokosowego umieść w rondelku, dodaj cukier i łyżeczkę soli – gotuj do zgęstnienia. Po przestudzeniu dodaj do ugotowanego ryżu.
Rozłóż matę bambusową i wyłóż listek nori. Nałóż 1/4 ryżu i ułóż paski bananów (przekrojonych wzdłuż). Zawijaj sushi i delikatnie ściśnij. Potnij na kawałki o grubości ok. 2 cm. Tak samo postępuj z pozostałą częścią ryżu.
Podawaj posypane ziarnami sezamu.
Kakaowe sushi z owocami
Zamiast nori ciasto naleśnikowe, a zamiast łososia lub krewetek – dowolne owoce. Tak w skrócie przedstawia się ten przepis na słodkie sushi.
Składniki:
- 120 g ryżu do sushi
- 50g cukru pudru
- 800 ml mleka
- owoce.
Zacznij od przygotowania klasycznego ciasta na naleśniki, niewielką ilość mąki zastępując kakao. W tym samym czasie ugotuj ryż na mleku.
Z ostudzonych naleśników zrób kwadraty (na wzór arkuszy nori). Ostudź ugotowany ryż, a owoce pokrój w kostkę. Na macie bambusowej umieść naleśnik i wyłóż niewielką ilość ryżu. Na wierzch dodaj dowolny owoc i ciasno zawijaj. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny, a następnie pokrój na kawałki o grubości 2 cm.
Takie sushi idealnie komponuje się z sosem owocowym.
Klasycznie z odrobiną słodyczy
Okazuje się, że sushi na słodko wcale nie musi składać się wyłącznie z deserowych składników. Wystarczy drobna modyfikacja klasycznego przepisu, aby rolki były słodkie w smaku, nie tracąc przy tym na swojej wytrawności.
Składniki:
- pół szklanki ugotowanego ryżu do sushi
- nori
- wasabi
- 150 g świeżego łososia
- 5 łyżek soku z mango
- 2 łyżki miodu
- papryka.
Zacznij od ugotowania ryżu – zgodnie z przepisem. Następnie podsmaż na patelni surowego łososia, dodaj sok z mango i miód. Mieszaj do momentu, aż sos zrobi się gęsty.
Na bambusową matę wyłożoną folią spożywczą połóż nori. Na matowej stronie alg ułóż ryż, a następnie odwróć nori – tak, by ryż znalazł się bezpośrednio na macie. Teraz posmaruj algi wasabi i nałóż pastę z łososia. Dodaj kawałki papryki. Zwijaj do środka rolkę, pomagając sobie matą. Pokrój na grube kawałki.
Na jaką wersję sushi tym razem się zdecydujesz? Przygotujesz japoński przysmak w wersji na słodko, czy pozostaniesz przy klasycznej wersji i zamówisz najlepsze sushi w Krakowie?