Nie od dziś wiadomo, że ryby są bardzo zdrowe. Chude gatunki ryb zawierają niezwykle cenną dla zdrowia witaminę B, tłuste natomiast witaminy; A, E i D. Szczególnie polecane są dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym. Jedzenie ryb poprawia wygląd cery i włosów. Sprawia, że są bardziej lśniące a skóra wygładzona. Powinniśmy spożywać je przynajmniej dwa razy w tygodniu. Niestety większość z nas przyrządza je tylko okazyjnie.
Dziś zapraszamy Państwa do przygotowania ryby. Ryby na sposób meksykański.
Potrawa to połączenie słodkich i kwaśnych smaków. Świetny pomysł na obiad lub na kolację. Danie warto zestawić z meksykańskimi nachosami, do picia natomiast możemy podać pyszną tortillę.
Przepis na rybę po meksykańsku
Składniki: kilogram mintaja lub pangi, słoik papryki konserwowej, puszka ananasów, 3 duże marchewki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, łyżka mąki ziemniaczanej, sól.
Ciasto: 4 całe jajka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia.
Sos: 6 łyżek sosu sojowego, 5 łyżek cukru, kostka rosołowa, szklanka soku z ananasów.
Przygotowanie: Rybę kroimy na kawałki a potem solimy. Składniki na ciasto mieszamy w miseczce. Mieszamy. Każdy kawałek ryby moczymy w cieście. Smażymy na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Przewracamy na drugą stronę. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podsmażamy. Dodajemy do ryb.
Papryki kroimy w kostkę, ananasa odsączamy, kroimy w kawałki. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Z podanych składników przygotowujemy sos. Podajemy razem z rybą oraz warzywami.
Zamiast ryby po meksykańsku na kolację w stylu latino możemy przygotować na przykład naleśniki z farszem z mięsa mielonego, kukurydzy i fasolki czerwonej.