Niezależnie od regionu świata w każdej narodowej kuchni każdy znajdzie coś z pewnością dla siebie. Wiele osób, jeżdżąc po świecie i zwiedzając kraje, zawsze próbuje regionalnych potraw i specjałów – dzięki temu nie tylko oglądają zabytki i piękno danego kraju, ale i smakują jego najbardziej specyficznych potraw, przypraw, składników.
Będąc w Japonii, koniecznie należy spróbować najpopularniejszej japońskiej potrawy, czyli sushi. Warto skusić się także na inne japońskie dania, które w Japonii dzieli się wedle sposobów ich przygotowania. Mamy tam zatem dania gotowane, nazywane ogólnie nimono, dania grillowane – teppanyaki, dania smażone na głębokim oleju – agemono, japońskie sałatki – sunomono. Kuchnia japońska wyróżnia się obecnością dużej ilości dań wykonanych z surowego mięsa, surowych ryb i surowych owoców morza. Tradycyjne sushi zawiera właśnie surowe mięso ryby. Możemy także przygotować wegetariańską, dietetyczną wersję sushi. Do jej przygotowania potrzebujemy: 150 g twarożku chudego, 1 cytryna, 1 awokado, kilka listków kolendry, 2 płatki nori, marchewka, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka sosu sojowego, kilka listków świeżego szpinaku, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: W miseczce mieszamy twarożek, miękki miąższ z awokado, sok z cytryny, sól, pieprz do momentu aż powstanie gęsta masa. Płatek nori smarujemy masą twarożkową, do środka dodajemy szczypiorek i marchewkę pokrojoną w długie, cienkie paseczki. Całość zwijamy w roladkę typową dla sushi. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotowujemy sos z oleju i sosu sojowego, do którego dodajemy szpinak. Wegetariańskie sushi gotowe.
Osoby, które nie spożywają mięsa, powinny spróbować koniecznie japońskich sałatek, np. sałatka z ogórków i miso, japońska sałatka z tuńczykiem i makaronem somen, japońska sałatka Coleslaw. Znakomicie smakują także japońskie pikle, czyli warzywa marynowane lub poddawane mlekowej fermentacji. Takie pikle określa się po japońsku mianem tsukemono.