W dziedzinie zielarstwa ważna jest nie tylko wiedza na temat unikatowych właściwości ziół, choć stanowi ona oczywiście podstawę ziołolecznictwa. Niezwykle istotna jest także wiedza na temat sposobów zbioru ziół, suszenia i przechowywania. Niewłaściwe postępowanie z ziołami może bowiem osłabić bądź całkowicie zniwelować ich działanie.
Zbioru liści dokonujemy więc, gdy liście są suche, czyste i nieuszkodzone, najlepiej wcześnie rano i zaraz przed okresem kwitnienia rośliny. Od razu można liście zamrozić lub ususzyć w małych bukiecikach, w miejscu ciepłym, wolnym od kurzu i z dobrą wentylacją bez dostępu bezpośredniego promieni słonecznych. Suszymy liście 4-10 dni do momentu, gdy można je kruszyć. Przechowujemy suche liście w ciemnych, hermetycznie zamykanych naczyniach.
Niezwykle ważnym procesem, pozwalającym na długotrwałe przechowywanie ziół jest suszenie. W przypadku suszenia kwiatów małe, całe główki kwiatowe lub większe płatkowe kwiatostany, rozpościeramy na papierze lub gazie w ciepłym, wolnym od kurzu i z dobrą wentylacją miejscu od 1-3 tygodni. Kwiaty należy przewracać kilka razy w ciągu tego okresu suszenia. Róże i inne duże kwiaty można wpleść w rozciągniętą siatkę, główkami do góry.
W przypadku ziaren zbieramy tylko dojrzałe ziarna ze zdrowych roślin. Najlepiej robić to w gorący, suchy dzień. Strząsamy ziarna do papierowej torebki lub ucinamy całą roślinę. Kładziemy ziarna lub części rośliny z ziarnami na papierze lub wieszamy je na dwa tygodnie w suchym miejscu. Wyłuskujemy ziarna z roślin i przechowujemy je w hermetycznym naczyniu. Jest to tradycyjna metoda stosowana w medycynie ludowej.
Przy zbiorze korzeni ważne jest, by dokładnie oczyścić go z ziemi. Następnie usuwamy drobne korzonki boczne i myjemy. Tniemy korzeń na małe kawałki i rozpościeramy je w lekko podgrzanym piecu (50-60 stopni Celsjusza) w ciągu 2-6 godzin. Przechowujemy następnie w ciemnych, hermetycznych naczyniach. Według tej metody większość korzeni daje się przechowywać przez wiele lat bez absorbowania wilgoci.
Herbatki ziołowe i wyciągi (niezwykle istotne w ziołolecznictwie) przygotowujemy, napełniając czajniczek świeżymi lub suszonymi liśćmi, kwiatami, ugniecionymi nasionami, korą lub korzeniami i zalewając je gotującą wodą. Napar pozostawiamy do zaparzenia na 5 minut. Używamy 1 łyżeczkę do herbaty suszonych ziół lub jedną świeżą gałązkę z 6-9 listkami na filiżankę. Taki ludowy lek przecedzamy przed podaniem do spożycia.
Wywary przyrządzamy ze zmiażdżonego korzenia, kory lub nasion, które wkładamy do zimnej wody w naczyniu z przykryciem. Gotujemy aż do momentu, gdy tylko jedna czwarta wody pozostanie w naczyniu i przecedzamy pozostałą zawartość.