Wśród mlecznych deserów do jednych z najsmaczniejszych należy koktajl, który może być przygotowany z rozmaitych owoców, ale do najlepszych należy chyba napój poziomkowy. Otóż, wyróżnia się wspaniałym smakiem i aromatem, a poza tym dzięki swej delikatnej konsystencji wręcz rozpływa się w ustach. Z pewnością, jest on niezastąpiony podczas upalnego lata, ponieważ stanowi dla nas idealnie ochłodzie, zwłaszcza gdy jest podawany razem z kostkami lodu.
Trzeba zaznaczyć, iż deser najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany na bazie świeżych, a nie mrożonych poziomek. Przede wszystkim, preferowane są leśne owoce, które najczęściej przypominają malutkie truskawki. Otóż, są one słodziutkie i mogą również posłużyć do produkcji przetworów, np. dżemów i konfitur owocowych. Ponadto, kolejnym obowiązkowym składnikiem koktajlu jest mleko i jogurt oraz niewielka ilość cukry, gdyż poziomki są słodkie już same w sobie i nie trzeba je specjalnie cukrować. Na uwagę zasługuje fakt, że koktajl z poziomek to napój, po który chętnie sięgają i dorośli i dzieci, gdyż trudno się mu oprzeć.
Oprócz tego, może być podawany także na zimno i co najważniejsze bogaty jest w błonnik, który jest podstawą wielu kuracji odchudzających. Możemy go bez najmniejszych problemów przyrządzić samodzielnie w domu, tym bardziej iż wszystkie składniki konieczne do jego wykonania są ogólnie dostępne. Możemy również modyfikować przepisy na koktajl, dodając do niego jeszcze inne owoce, np. czernice, dzięki czemu może smakować nieco inaczej niż zwykle.
Pomysł na koktajl poziomkowy
Składniki:
- 150 g poziomek,
- 100ml jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- szklanka mleka,
- listki melisy,
- lód konsumpcyjny.
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności szypułkujemy owoce i dokładnie je myjemy, odstawiamy, by odsiąkły z wody. Natomiast szklanki, w których będziemy serwować deser, wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziły. W dalszym etapie do naczynia wlewamy jogurt i go miksujemy. Następnie dodajemy poziomki, wlewamy mleko i wsypujemy cukier. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy przez kilka minut, aż uzyskamy jednolita masę. Na końcu koktajl wlewamy do szklanek z lodem, dekorujemy listkami melisy. Przysmak spożywamy na zimno.