Migdały to jedne z najpopularniejszych bakalii i pozornie wydaje się, że o ich właściwościach i sposobach wykorzystania wiadomo wszystko. Nikogo nie trzeba przekonywać, że są niezwykle smaczne, dlatego najczęściej używa się ich w charakterze dodatku w cukiernictwie – do wypieków, choć nie tylko, o czym najlepiej wiedzą miłośnicy marcepana czy Amaretto. Migdały mają swoje zastosowanie również w kosmetyce, a zabiegi z wykorzystaniem olejku czy kwasu migdałowego są niezwykle skuteczne i bezpieczne dla skóry. Popularność migdałów nie zawsze idzie jednak w parze z wiedzą na temat ich pochodzenia czy właściwości. Poniżej prezentujemy pięć ciekawych faktów i statystyk dotyczących tych smacznych bakalii, których być może nie byliście do tej pory świadomi.
Migdały to nie orzechy
Wiele osób uważa, że migdały to orzechy. W końcu migdały wyglądają jak orzechy, są podobnej wielkości, przypominają je również w smaku. Okazuje się jednak, że pod względem biologicznym migdały to nie orzechy a… owoce migdałowca zwyczajnego. Warto wspomnieć jeszcze, że migdały występują w dwóch zasadniczych odmianach – słodkiej i gorzkiej. Słodkie są jadalne w stanie surowym, idealnie nadają się również na przetwory.
Migdały pochodzą głównie z Kalifornii
Rocznie na świecie zbiera się ponad 2,5 miliona ton migdałów, które następnie trafiają do domów na całym świecie. Migdały (w zależności od odmiany) występują na większości kontynentów. Najczęściej spotykanie kraje pochodzenia to USA, skąd pochodzi ponad połowa światowej produkcji migdałów, Hiszpania, Chile czy Australia.
Migdały – prawdziwe bogactwo wartości odżywczych
Osoby, które oprócz walorów smakowych, oczekują od produktów spożywczych również właściwości odżywczych, zdecydowanie powinny zainteresować się właśnie migdałami. Lista składników, które mają korzystny wpływ na organizm jest doprawdy imponująca. Migdały są źródłem witaminy B1, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i serca. Ma także wysoką zawartość witaminy B2, która między innymi pomaga zachować zdrową skórę, w utrzymaniu prawidłowego widzenia, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia. Ponadto migdały mają wysoką zawartość wapnia, potasu i szczególnie ważnego dla kobiet w ciąży – kwasu foliowego, który przyczynia się do wzrostu tkanek matczynych. Są też źródłem żelaza. Wszystko to sprawia, że migdały trzeba traktować jako bardzo zdrową przekąskę o wielu właściwościach odżywczych.
Migdały, czyli uniwersalność zastosowania
Ktoś, kto wymyślił, że zdrowe produkty są niesmaczne, na pewno nie miał na myśli migdałów. Te smakują wyśmienicie – przypominają orzechy, ale mają swój niepowtarzalny aromat oraz chrupkość. Ich niewątpliwą zaletą jest mnogość zastosowań. Migdały łuskane – na przykład takie: https://www.bakalland.pl/produkty/migdaly-luskane,category,9,item,7,23 – same w sobie mogą być smaczną i zdrową przekąską. Jednak sprawdzą się również idealnie jako dodatek do ciast i wypieków – wówczas najlepiej zastosować płatki migdałowe, które nadadzą niepowtarzalnego smaku i aromatu. Warto pamiętać też o produktach wytwarzanych z migdałów – na przykład mące migdałowej czy mleku, które może być alternatywą dla mleka krowiego. Zwłaszcza dla osób, które nie tolerują laktozy.
Migdały – nie tylko do jedzenia
Migdały znajdują swoje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również kosmetycznym. Z migdałów tłoczonych na zimno pozyskuje się bowiem tak zwany olejek migdałowy, który zawiera w swoim składzie między innymi kwas oleinowy oraz kwas linolowy. Oba mają właściwości zmiękczające naskórek, wytwarzają też warstwę ochronną dla skóry. Produkty na bazie olejku migdałowego świetnie nadają się do pielęgnacji włosów i paznokci, pomagają walczyć z rozstępami. Są to zarówno kremy, balsamy, jak i płyny do kąpieli. Bardzo ważne jest również to, że są to produkty bardzo delikatne, więc nadają się nawet do pielęgnacji skóry noworodków.
Migdały – zdrowe i smaczne bakalie dla każdego
Niepowtarzalny, słodkawy smak migdałów, ich intensywny aromat oraz korzystny wpływ na organizm sprawiają, że warto wykorzystać je jako zdrową przekąskę w ciągu dnia, np. do pracy albo szkoły, a także jest to wspaniały dodatek do wielu potraw i wypieków.
Artykuł sponsorowany.