Plastry łopatki pieczone w rękawie

Nie ulega wątpliwości to, że pomysłów na przyrządzenie łopatki jest wiele, ale do najsmaczniejszych przysmaków zapewne należy mięso zapiekane w rękawie. Mowa tu oczywiście nie o kawałku mięsa, lecz o plastrach łopatki, które przed upieczeniem są moczone w marynacie. Na uwagę zasługuje fakt, że tego rodzaju potrawa jest bardzo sycąca, pyszna i cechuje się niesamowitym aromatem. Dlatego stanowi też wspaniałą alternatywę dla tradycyjnych kotletów schabowych, mielonych czy pieczonych nóg, które mogą się nam znudzić, gdy spożywamy je w nadmiarze.

Trzeba zaznaczyć to, że większość osób na pieczeń wybiera wieprzowinę, ale równie dobra jest wołowina lub cielęcina. Ponadto, są one znacznie chudsze od mięsa wieprzowego, szybciej się pieką i są bardziej kruche. Oprócz tego, danie może być podawane razem z warzywami lub ryżem, a także z ziemniakami i sosem. Z pewnością, doskonale naddaje się na obiad, ale równie dobrze może być serwowana jako przystawka. Oczywiście, najlepiej smakuje na ciepło, ale niektórzy też spożywają plastry z łopatki na zimno razem z chlebem.

Przepis na łopatkę pieczoną w rękawie

Składniki:
1 ½ kg łopatki wieprzowej.
Składniki – marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka ziaren kolendry,
świeżo zmielony pieprz,
3 ząbki czosnku (pokrojonego w plasterki),
ostra papryka,
estragon,
zioła prowansalskie,
tymianek,
łyżka sosu sojowego,
przyprawa do grilla i szaszłyków,
ziarenka smaku.

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności dokładnie myjemy mięso i osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w plastry i wkładamy do naczynia. Następnie przechodzimy do wykonania marynaty. W tym celu łączymy ze sobą wszystkie składniki i zalewamy nią mięso. Kolejno zamarynowaną łopatkę wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu plastrów mięsa z lodówki wkładamy je do rękawa do pieczenia i pieczemy przez kwadrans w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. W dalszym etapie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez ok. 1 1/2 godziny. Nie zapominamy o tym, że na 15 minut przez końcem pieczenia ściągamy rękaw z łopatki, by się mięso zrumieniło. Polewamy mięso własnym tłuszczem. Upieczone plastry łopatki możemy serwować z sosem, ziemniakami, warzywami i ryżem.

Jak widać, łopatka pieczona w rękawie to pyszne danie, które warto wprowadzić na stałe do swojego menu. Przede wszystkim, zachwycają się nim i dorośli, i dzieci. Można je podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, zarówno na ciepło jak i na zimno. Pamiętamy również o tym, by do przygotowania tego smakołyku wybrać świeże mięso, które jest chude, gdyż tylko wtedy danie będzie smakowało znakomicie.

(Visited 1 times, 32 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40677 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/plastry-lopatki-pieczone-w-rekawie/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thro in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435