Pasztet z bobu i groszku

pasta-z-bobemJeśli każdego dnia na kolację i śniadanie podajemy naszym domownikom kanapki z wędliną lub serem żółtym, najwyższy czas wprowadzić do naszego menu kilka urozmaiceń. Ciekawą alternatywą dla wszelkiego rodzaju wędlin i serów mogą być apetyczne pasty, zwłaszcza, że na ogół ich przygotowywanie jest bardzo szybkie. I wcale nie musi to być klasyczna pasta jajeczna ze szczypiorkiem. Kanapki można podać także ze śniadaniową pastą z parówek lub z samodzielnie przygotowanym pasztetem.

Chociaż najbardziej delikatny w smaku jest pasztet z kurczaka, to możemy również przyrządzić łagodny, wegetariański pasztet z bobu i groszku.

Pasta z bobu i groszku najlepiej smakuje z dodatkiem kaszy jaglanej, a ponadto składnik ten sprawia, że całość staje się bardzo zdrowa. Kasza jaglana jest lekkostrawna oraz bardzo odżywcza, gdyż kryje w swoim składzie między innymi witaminy z grupy B, a także cenne składniki mineralne: wapń, fosfor, magnez oraz żelazo. Do przygotowania pasztetu z bobu i groszku będziemy potrzebować piętnaście dekagramów bobu, koper (będzie on potrzebny do ugotowania bobu), puszkę zielonego groszku (można sięgnąć także po świeży groszek), pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, garść rukoli (można ją również zastąpić szczypiorkiem lub zieloną natką pietruszki), łyżkę oliwy z oliwek, kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, kurkumę oraz kminek.

Bób gotujemy z dodatkiem kopru przez około dziesięć minut. Należy uważać, aby bobu nie rozgotować. Kiedy będzie już odpowiednio miękki, wówczas pozostawiamy go do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórek. W tym samym czasie należy ugotować kaszę jaglaną. Kiedy kasza zacznie wydzielać intensywny zapach i na dodatek zwiększy ona swoją objętość, wówczas należy ją odcedzić na sicie i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Kasza powinna być wystarczająco sypka. Następnie obrany bób razem z ugotowaną kaszą jaglaną i zielonym groszkiem przekładamy do miski i miksujemy blenderem do momentu, aż uzyskamy masę o gładkiej i jednolitej konsystencji. Pasztet z bobu i groszku należy jeszcze tylko doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem oraz kurkumą.

Pasztet z bobu i groszku wyglądem będzie przypominał pastę do smarowania pieczywa. Pasztet ten ma to do siebie, że nie trzeba go zapiekać w piekarniku, więc można go przygotować nieco szybciej w przeciwieństwie do pasztetów z mięs. Pasztet dodatkowo będzie wyróżniał się piękną, zieloną barwą. Zieloną pastę z bobu i groszku można serwować nie tylko z pieczywem. Świetnie będzie smakować również na przykład na krakersach.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40697 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/pasztet-z-bobu-i-groszku/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435