Pyszne i pożywne śniadanie na dobry początek dnia. Przepisów na owsianki czy jaglanki jest wiele, mój ulubiony, został zaczerpnięty z diety 5 przemian, ale bardzo zmodyfikowany. Powstało pyszne danie, które ma właściwości odkwaszające organizm, bogate w błonnik, przyjazne dla jelit, a przede wszystkim bardzo smaczne. Ta jaglanko-owsianka, to też świetny pomysł jako drugie śniadanie.
Składniki na śniadaniową jaglanko-owsiankę:
- Kasza jaglana – 1 szklanka (200 g)
- Płatki owsiane (bezglutenowe)
- Woda lub mleko roślinne – 3 szklanki
- Banan
- Jabłko
- Olej kokosowy – 1 łyżka
- Rodzynki – garść
- Słonecznik – spora garść
- Orzechy włoskie – garść
- Siemię lniane
- Miód (opcjonalnie) – 1 łyżka
- Kurkuma – 2 szczypty
- Imbir – szczypta sproszkowanego lub kawałeczek świeżego
- Cynamon – 1 płaska łyżeczka
- Sól kamienna – szczypta
Wykonanie jaglanko-owsianki krok po kroku:
- By pozbyć się goryczki, kaszę jaglaną prażę na suchej patelni przez parę chwil, następnie przelewam wrzącą wodą. Przesypuję do garnka, zalewam wodą lub mlekiem roślinnym gotuję około 4 minuty.
- Dodaję pokrojonego w kostkę lub plasterki banana.
- Dodaję pokrojone w cząstki jabłko.
- Teraz dodaję sól, kurkumę, imbir – starty świeży lub w proszku, cynamon, mieszam i chwilę gotuję.
- Wrzucam rodzynki, słonecznik, siemię lniane, posiekane orzechy włoskie i olej kokosowy.
- Zagęszczam płatkami owsianymi i minutę utrzymuję na palniku.
- Próbuję. Jeżeli jest mało słodkie, dosładzam miodem.
(Visited 1 times, 1 visits today)