Oryginalne brownie z buraków w formie muffinowej

muffinki z burakaNietypowy pomysł na wykorzystanie buraków ćwikłowych – babeczki. Bezglutenowe, bez laktozy, bez cukru, bez tłuszczu – zdrowsza alternatywa, wilgotna konsystencja i mocno czekoladowy smak. Zdradzona receptura będzie sporym zaskoczeniem dla kosztujących muffiny osób, gdyż mimo iż buraki stanowią dominujący składnik, są zupełnie niewyczuwalne. Czas przygotowania wraz z pieczeniem to mniej niż trzy kwadranse. Jeżeli zamiast małych, preferujecie większe formy, można upiec fantastyczne czekoladowe browni z buraków formie do ciasta.

Składniki na babeczki czekoladowe z buraków:

  • Buraki czerwone – 4-6 szt (średnich/małych)
  • Banan – 1 duży
  • Jabłko – 1 średnie
  • Jajka – 2 szt. klasy M
  • Miód – 2-3 łyżki
  • Rodzynki – garść
  • Czekolada gorzka min. 70 % kakao – 1/2 tabliczki
  • Mąka – ok. 3 łyżki (u mnie po 1,5 łyżki kukurydzianej i gryczanej, a w wersji glutenowej można użyć np. żytniej, pszennej)
  • Kakao – 3 łyżki czubate
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Aromat pomarańczowy – 3 krople
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Sól – szczypta

Wykonanie muffin czekoladowych z buraków krok po kroku:

  1. Buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejszsze kawałki i ugotować na parze do miękkości (można też ugotować w tadycyjny sposób w wodzie, ale te na parze mają bardziej intensywny, słodki smak bez posmaku “ziemistego”).
  2. Po ugotowaniu, buraki przestudzić i rozdrobnić w malakserze lub po prostu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  3. Do buraków, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz starte na tarce jabłko, następnie rozbełtane widelcem jajka, płynny miód (na początek 2 łyżki, potem można dosłodzić jeszcze), aromat i wymieszać.
  4. Kolejno dodajemy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, cynamon, po czym należy dokładnie wymieszać. Jeżeli masa jest zbyt luźna,  należy dodać trochę mąki do zagęszczenia (ale nie za dużo). Spróbować, jeżeli mało słodkie, można dodać jeszcze łyżkę miodu.
  5. Na końcu, do masy dodać rodzynki i pokrojąną w nieduże kawałki czekoladę.
  6. Masę nakładać do 3/4 wysokości do formy muffinkowej, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30 min.
  7. Jeżeli zamiast babeczek ma być ciasto, masę należy przelać do formy o wymiarach ok. 20×20 cm, wyłożonej papierem, czas pieczenia ok. 45 minut (należy kontrolować).

muffinki z buraka

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41505 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/oryginalne-brownie-z-burakow-w-formie-muffinowej/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435