Kefir jest napojem znanym i lubianym przez wielu z nas. Tak naprawdę mało kto zdaje sobie sprawę jak powstaje oraz kiedy przywędrował do Europy. Jest to przetwór mleczny pochodzący aż z samego Kaukazu. Przechowywany niegdyś w beczkach z drewna dębowego zdobył popularność również w Europie. Dziś jest to jeden z najpopularniejszych sfermentowanych napojów mlecznych, świetnie sprawdza się jako suplement diety.
Od wielu lat znane są lecznicze i odżywcze właściwości kefiru. Pobudza on apetyt, a także stymuluje trawienie. Bardzo pozytywnie wpływa na ogólną kondycję organizmu oraz samopoczucie. Orzeźwiający smak nie jest jedynym plusem tego napoju. Może on nawet blokować niektóre z nowotworów! Jakie są jeszcze inne powody, dla których warto pić kefir?
Powstaje przy procesie fermentacji mleka, dzięki grzybkom fermentacyjnym. Można go uzyskać w przeciągu od 24 do 36 godzin w temperaturze pokojowej.
Kefir powinien być stosowany jako składnik diety, w ten sposób będziemy stale utrzymywać nasz organizm w dobrej kondycji. Wpłynie on bardzo dobrze na naszą cerę oraz włosy. Również poparzenia mogą zostać leczone kefirem. Wystarczy nałożyć grubą warstwę produktu na zraniony fragment skóry, a szybko przyniesie nam ulgę. Kefir jest więc świetnym kosmetykiem.
Bardzo popularne są różnego rodzaju dania z kefirem. Z powodzeniem możemy wykonać chłodnik z warzywami na bazie tegoż przetworu mlecznego, racuchy, placki, różnego rodzaju koktajle i napoje, które ugaszą nawet największe pragnienie. Przepisów na dania z tym mlecznym przetworem jest wręcz całe mnóstwo.
Jeżeli chcemy schudnąć również kefir może nam przyjść z pomocą. Istnieje wiele bardzo skutecznych diet kefirowych, które pozwolą nam stracić na wadze bez niepotrzebnego efektu jojo. Można go łączyć z gotowanym i surowymi warzywami, a także gotowanym kurczakiem, w ten sposób zapewnimy organizmowi wszelkie potrzebne do prawidłowego funkcjonowania elementy. Odchudzanie na bazie kefiru stało się ostatnio jedną z najbardziej popularnych diet.
W przypadku, kiedy kefir jest naszym ulubionym przysmakiem warto zainteresować się także kefirem wodnym, powstającym dzięki algom morskim. Podobnie jak zwykła odmiana posiada dużo właściwości leczniczych i odżywczych. Napój z Meksyku posiada zbawienny wpływ na łojotok oraz odporność organizmu. Może on także stać się stałym elementem naszej diety, a z pewnością szybko odczujemy jego pozytywne oddziaływanie na naszą kondycję.