Jarskie kotleciki z jajek

kotleciki z jajekKotlety kojarzą nam się przede wszystkim z mięsem i do niedawna mało kto wyobrażał sobie, że można je przyrządzić z czegoś innego. Okazuje się jednak, że świetnym składnikiem do takiej potrawy są jajka ugotowane na twardo. Takie kotleciki są bardzo smaczne, dostarczają cennych składników odżywczych zawartych w jajkach, i są doskonałym rozwiązaniem dla wegetarian, lub osób chcących po prostu urozmaicić swoją dietę. Dodatkowo świetnie prezentują się pod względem estetycznym i bardzo szybko znikają z talerzy. Jak je zrobić?
Do zrobienia kotlecików potrzeba około 8-9 kurzych jaj, cebula, natka pietruszki (można też dodać koperku i szczypiorku), bułka kajzerka, bułka tarta do panierowania oraz przyprawy. Osiem jaj gotujemy na twardo (jedno musi pozostać surowe) a potem szatkujemy. Można też zetrzeć jaja na tarce o małych oczkach, co daje kotletom lepszą konsystencję. Cebulę podsmażamy na maśle lub oleju tak, by się zeszkliła. Bułkę należy wymoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Starte jajka, cebulę i bułkę przekładamy do jednego naczynia, dodajemy pietruszkę i wbijamy surowe jajko. Doprawiamy solą i pieprzem (aby kotlety miały bardziej zdecydowany smak, zaleca się dodać trochę więcej pieprzu), po czym dokładnie mieszamy, tak by składniki dobrze się połączyły. Taką masę wkładamy do lodówki na około pół godziny, by trochę stężała, następnie formujemy ręcznie owalne kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Kotlety należy smażyć z obu stron, na dobrze rozgrzanym oleju, do czasu aż się zarumienią. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem. Dobrze sprawdza się także nieco ostrzejsza sałatką lub surówką.

Kotlety z jajek można też przyrządzić w wersji z ziemniakami, postępując analogicznie, z tym że do masy jajecznej dodać należy ugotowane wcześniej ziemniaki w mundurkach, zmielone w maszynce do mięsa. Takie kotleciki można podawać w sosie lub z surówką.
Pomysłów i inspiracji na przepisy kulinarne z jajkami znaleźć można pod dostatkiem w książkach i internecie. Przepisy te można także modyfikować i zmieniać według własnego uznania.

Aby potrawy były jeszcze smaczniejsze, warto używać produktów jaj ekologicznych pełnowartościowych, takich jak jaja oznaczane cyfrą 1 oraz 0, czyli jaj ekologicznych. Najlepszym wyborem są jaja od kur Zielononóżek, wyjątkowo bogate w witaminy i składniki mineralne, z obniżoną ilością cholesterolu. Kury z hodowli ekologicznych są karmione wyłącznie w sposób naturalny, ich jaja są więc znacznie bardziej pożywne, niż te od ptaków chowanych w budynkach i karmionych paszą przemysłową.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41200 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/kotleciki-z-jajek/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435