Kuchnia japońska zyskała miano jednej z najzdrowszych kuchni na całym świecie. Wszystko to za sprawą potraw, które w sztuce kulinarnej Japonii często są przygotowywane na bazie ryb oraz ryżu. Najważniejsze dania kuchni japońskiej słyną także z wielu orientalnych przypraw, które mają na celu wydobywanie i wzbogacanie smaku serwowanych posiłków. W ten sposób powstają kluski dango i pasta miso, sycące japońskie zupy oraz przepyszne sałatki, do których często dodaje się japoński sos sojowy.
Chociaż kuchnia japońska najczęściej kojarzy nam się z sushi, które jest dzisiaj daniem uwielbianym na całym świecie, to trzeba wiedzieć, że Japończycy są również znani z apetycznych sałatek. Wiele z nich powstaje na bazie ryby, ale oczywiście nie tylko.
W trakcie domowych przyjęć na pewno doskonale sprawdzi się sałatka z ostrym sosem wasabi lub japońska sałatka z rybą. Sałatka z rybą jest niezwykle delikatna w smaku, a na dodatek świetnie sprawdza się latem, kiedy mamy ochotę na dania lekkie i orzeźwiające. Do przygotowania smacznej japońskiej sałatki z rybą będziemy potrzebować bulwę i kilka liści selera, kilka marchewek, dwadzieścia dekagramów ryby (może być na przykład łosoś) oraz kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Sałatkę serwuje się z dodatkiem sosu, którzy przyrządzimy z dwóch łyżek sosu sojowego, soku z cytryny oraz trzech łyżek oliwy z oliwek.
Warzywa kroimy w cienkie słupki, a następnie wrzucamy je do gorącej wody, do której dodajemy sok z cytryny. Składniki sałatki gotujemy przez kilka minut, po czym odcedzamy i przekładamy do szklanego naczynia. Rybę kroimy w małe części (można ją wcześniej podgotować, chyba, że zdecydowaliśmy się na rybę już uwędzoną). Kawałki ryby przekładamy do naczynia z warzywami. Na końcu sałatkę należy polać sosem przyrządzonym z sosu sojowego, oliwy z oliwek oraz kilku kropel soku z cytryny. Japońska sałatka z rybą najlepiej smakuje lekko schłodzona przez podaniem. Można ją też posypać po wierzchu drobno pokrojonymi liśćmi selera.
Japońskie sałatki są zdrowe oraz pełnowartościowe, gdyż w swoim składzie zawierają ryby, które są cennym źródłem kwasów omega. Takie sałatki mogą być spożywane również przez osoby przebywające na diecie, ponieważ są lekkostrawne oraz niskokaloryczne. Doskonale sprawdzą się w trakcie domowych przyjęć i imprez w gronie znajomych.