Jak zrobić parówki sojowe?

parówki sojoweParówki lub kiełbaski sojowe wielu osobom kojarzą się z dziwnym smakiem i wysoką ceną. Ich przygotowanie w domu może wydawać się skomplikowane, ale to tylko pozory. Parówki sojowe to produkt, po który sięgają nie tylko wegetarianie, ale także osoby, chcące zacząć zdrowo się odżywiać. Trzeba, przede wszystkim, zwalczyć mit, który głosi, że kiełbaski sojowe miały niedobry, „papierowy” smak. Nic bardziej mylnego! Produkty sojowe są smaczne, pełne wartości odżywczych i świetnie nadają się dla osób, które chcą  ograniczyć spożywanie mięsa.

Jak zrobić kiełbaski sojowe?

Składniki:

– 250 g tofu,

– 2 łyżki sosu sojowego,

– 2 łyżki oleju,

– 30 g drobno posiekanej cebuli,

– 2 łyżeczki przyprawy smoked papryka,

– 1 łyżeczka cukru,

– 1 łyżeczka czosnku,

– 1 łyżeczka soli,

– 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,

– 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry,

– 1/2 łyżeczki gorczycy,

– 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

– 1/4 łyżeczki kardamonu,

– 1/4 mielonego kminku,

– 140 g glutenu.

Przepis:

Tofu umieszczamy w blenderze, dodajemy 100 ml wody razem z 2 łyżkami sosu sojowego, następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem glutenu, miksujemy, a później dodajemy gluten i ponownie całość miksujemy.

Z wyrobionej masy formujemy parówki, zawijając je ciasno w folię aluminiową. Tak przygotowane parówki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze, po czym gotujemy  na wolnym ogniu około 45 minut.

Jak widać, przepis na sojowe kiełbaski wcale nie jest taki trudny, maksymalnie zajmuje godzinę. Co więcej, parówki sojowe śmiało można zjeść nie tylko na śniadanie, ale mogą także stać się składnikiem obiadu. Kiełbaski sojowe be problemu można wkroić zamiast tradycyjnej kiełbasy do bigosu, fasoli po bretońsku, leczo, tortilli i wielu innych potraw. Jak widać, dzięki produktom sojowym, każdą potrawę mięsną można zamienić na  zdrowe danie kuchni wegetariańskiej.

Zalety sojowych parówek

Są one bogate w białko soi i białko pszenne. Nie zawierają tłuszczu zwierzęcego ani cholesterolu. Każdy, kro lubi soję, wie jak wiele cennych składników zawiera: białka, sojowe izoflawony, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. W 100 gramach parówek sojowych mieści się ok. 180 kalorii, czyli około 100 kalorii mniej niż w parówkach wieprzowych. Większość osób zaleca zjadanie parówek sojowych na ciepło – można je ugotować, podsmażyć na patelni albo też podgrzać w kuchence mikrofalowej.

(Visited 1 times, 6 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41720 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-zrobic-parowki-sojowe/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435