Jak zrobić dżem bez cukru?

Dietetyczne przetwory z owocówSamodzielnie przygotowywane potrawy i dania obiadowe warto wykonywać z naturalnych, ekologicznych produktów. Jednakże oprócz świeżych owoców i warzyw do potraw mięsnych, wegetariańskich, dań z grilla, słodkich naleśników czy deserów dla dzieci używać można również tradycyjnych przetworów, przyrządzonych według domowej receptury bez sztucznych dodatków i cukru.

Poza sezonem letnim, kiedy nie mamy pod dostatkiem świeżych owoców krajowych i sezonowych warzyw warto często jadać smakowite przetwory, bogate w witaminy i wiele ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Samodzielnie przygotowane w domu dżemy, konfitury i powidła z wiśni, czereśni, agrestu lub porzeczek warto także podawać dzieciom, na przykład jako słodki dodatek do kanapek na drugie śniadanie.

Aby własnoręcznie przygotować w domu krok po kroku dietetyczny dżem bez cukru należy przede wszystkim wybrać odpowiednie owoce. Najlepiej, by były to produkty przede wszystkim bogate w błonnik, czyli na przykład śliwki, figi, banany, morele czy brzoskwinie. Ciekawym pomysłem może być również wykonanie dżemu wieloowocowego z ananasem, pomarańczą, wiśniami czy kiwi. Amatorom ciekawych smaków polecamy również pomysłowe łączenie kwaśnych owoców z pikantnymi przyprawami lub ziołami, na przykład miętą lub bazylią.

Przygotowując domowe przetwory bez cukru z myślą o najmłodszych domownikach, warto także zapoznać się z łatwymi i szybkimi przepisami na domowe powidła bez żelfixu ani innych substancji zagęszczających czy wzmacniających smak i aromat. Pragnąc nadać konfiturze nieco więcej wyrazistości, można doprawić ją na przykład szczyptą cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej lub wanilii, zatem takie domowe konfitury z pewnością przypadną do gustu dzieciom czy okolicznościowym gościom.

Smaczny dżem owocowy bez cukru zrobimy z około kilograma śliwek, morel, poziomek, porzeczek lub innych, wybranych przez nas owoców z niska zawartością cukru. Przetwory warto doprawić odrobiną soku z cytryny lub limonki i zagotować kilkukrotnie na małym ogniu, odparowując nadmiar płynu. Po wysmażeniu owoców gotowy dżem należy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i pasteryzować przez około 10 minut. Najlepiej podawać do pełnoziarnistego pieczywa, naleśników i dietetycznych ciast z owocami.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41726 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-zrobic-dzem-bez-cukru/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435