Jak zrobić domowe kabanosy

kabanosy robione w domuSamodzielne przygotowywanie potraw, przetworów czy mięs oraz wędlin to gwarancja na smaczne i zdrowe jedzenie dla całej rodziny. Wzorując się na staropolskich, tradycyjnych recepturach i przepisach w łatwy i szybki sposób zrobić można aromatyczne, pieczone szynki, wędzony boczek lub mięso w słoikach, idealne do kanapek oraz wielu potraw obiadowych.

Pragnąc własnoręcznie przygotować dla bliskich wyśmienite i doskonale doprawione mięsa lub wędliny nie musimy wcale posiadać bogatego doświadczenia czy umiejętności kulinarnych. Większość przepisów okazuje się bowiem niezwykle banalnych, nawet dla osób stawiających swoje pierwsze kroki w sztuce przyrządzania mięs.

Jednymi z popularniejszych, domowych wyrobów mięsnych okazują się przede wszystkim kiełbaski, serdelki oraz pasteryzowane kawałki wołowiny lub wieprzowiny w ziołowych marynatach. Alternatywą dla tego rodzaju naturalnych, smacznych i zdrowych produktów mogą jednak okazać się kabanosy, wykonane z ulubionego rodzaju mięsa.

Podobnie jak wykwintne kiełbasy z dziczyzny czy pieczone w miodzie i ziołach szynki, tak również domowe kabanosy świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do dań z grilla, potraw świątecznych czy dań obiadowych, przystawek i przekąsek. Serwować je bowiem śmiało można z pieczywem, ziemniaczkami lub jarzynowymi sałatkami.

Podobnie jak w przypadku samodzielnego przygotowywania serdelków i parówek, do wyrobu kabanosów domowym sposobem użyć możemy naszego ulubionego mięsa lub mieszanki cielęciny z wieprzowiną. Z powodzeniem zastosować tutaj możemy proporcję 1:1 lub wybrać najbardziej odpowiadające nam mięso, najlepiej jednak łopatkę lub karkówkę, którą należy po oczyszczeniu dokładnie zmielić w maszynce.

Następnie do mięsnej masy należy dodać 2-3 łyżki soli, ziarna ziela angielskiego, kilka ząbków czosnku oraz po łyżeczce słodkiej papryki w proszku i kolorowego pieprzu. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce, najlepiej na dwa dni, by przeszło aromatem przypraw. Po tym czasie należy wyrobić jednolite ciasto i umieścić w jelitach wieprzowych o średnicy około dwóch centymetrów. Następnym etapem jest podwędzenie kabanosów w gorącym dymie przez kilkadziesiąt minut i sparzenie mięsa wrzątkiem. Po tym zabiegu kabanosiki można już z powodzeniem podawać domownikom.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40302 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/jak-zrobic-domowe-kabanosy/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435