Samodzielne przygotowywanie potraw, przetworów czy mięs oraz wędlin to gwarancja na smaczne i zdrowe jedzenie dla całej rodziny. Wzorując się na staropolskich, tradycyjnych recepturach i przepisach w łatwy i szybki sposób zrobić można aromatyczne, pieczone szynki, wędzony boczek lub mięso w słoikach, idealne do kanapek oraz wielu potraw obiadowych.
Pragnąc własnoręcznie przygotować dla bliskich wyśmienite i doskonale doprawione mięsa lub wędliny nie musimy wcale posiadać bogatego doświadczenia czy umiejętności kulinarnych. Większość przepisów okazuje się bowiem niezwykle banalnych, nawet dla osób stawiających swoje pierwsze kroki w sztuce przyrządzania mięs.
Jednymi z popularniejszych, domowych wyrobów mięsnych okazują się przede wszystkim kiełbaski, serdelki oraz pasteryzowane kawałki wołowiny lub wieprzowiny w ziołowych marynatach. Alternatywą dla tego rodzaju naturalnych, smacznych i zdrowych produktów mogą jednak okazać się kabanosy, wykonane z ulubionego rodzaju mięsa.
Podobnie jak wykwintne kiełbasy z dziczyzny czy pieczone w miodzie i ziołach szynki, tak również domowe kabanosy świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do dań z grilla, potraw świątecznych czy dań obiadowych, przystawek i przekąsek. Serwować je bowiem śmiało można z pieczywem, ziemniaczkami lub jarzynowymi sałatkami.
Podobnie jak w przypadku samodzielnego przygotowywania serdelków i parówek, do wyrobu kabanosów domowym sposobem użyć możemy naszego ulubionego mięsa lub mieszanki cielęciny z wieprzowiną. Z powodzeniem zastosować tutaj możemy proporcję 1:1 lub wybrać najbardziej odpowiadające nam mięso, najlepiej jednak łopatkę lub karkówkę, którą należy po oczyszczeniu dokładnie zmielić w maszynce.
Następnie do mięsnej masy należy dodać 2-3 łyżki soli, ziarna ziela angielskiego, kilka ząbków czosnku oraz po łyżeczce słodkiej papryki w proszku i kolorowego pieprzu. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce, najlepiej na dwa dni, by przeszło aromatem przypraw. Po tym czasie należy wyrobić jednolite ciasto i umieścić w jelitach wieprzowych o średnicy około dwóch centymetrów. Następnym etapem jest podwędzenie kabanosów w gorącym dymie przez kilkadziesiąt minut i sparzenie mięsa wrzątkiem. Po tym zabiegu kabanosiki można już z powodzeniem podawać domownikom.