Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami to chyba najbardziej rozpoznawalne zestawienie na grilla. I choć mięso drobiowe komponuje się praktycznie z wszystkimi dodatkami warzywnymi, to i tak najczęściej raczymy się szaszłykami z indyka czy kurczaka z papryką i cebulką. Są to dodatki aromatyczne, smaczne, dodające takim zakąskom walorów i smakowych, i estetycznych, zwłaszcza jeśli wybieramy cebulkę czerwoną. Przepisów na to jak je marynować i jakie przyprawy do szaszłyków wybierać jest całe mnóstwo. Właściwie każdy z nas mógłby na szybko wymienić choć jeden, prosty przepis. Ponadto ulubione przepisy rodzą się z własnej pomysłowości. Ponieważ szaszłyki z warzywami to wiele rozmaitości na talerzu w jednym daniu, można zafundować sobie dużą dowolność.
Łączymy ze sobą wszystkie warzywne dodatki nadające się do pieczenia w piekarniku, smażenia na patelni czy opiekania na grillu. Takich dodatków jest bardzo dużo. Nawet pieczone pomidory są bardzo dobre, nie mówiąc już o cukinii, kabaczkach, awokado, czy zwyczajowo już zapiekanych na grillowych tackach ziemniaczkach. Jednak mało kto wie, że marchewka pieczona jest bardzo pyszna. Można ją kroić w dowolne formy; kostkę, plastry lub dekoracyjnie wycinane kształty. Na patyczki szaszłykowe daje się nadziewać w formie tak zwanego węża. Pomijając walory zdrowotne marchwi, warto dodawać ją do szaszłyków choćby z uwagi na fajny efekt kolorystyczny, jakie daje. Wygląd jedzenia jest szalenie ważny. Najpierw jemy wzrokiem, potem smakujemy w ustach, więc pierwsze wrażenie ma duże znaczenie.
Marchew nadaje daniu aromatu swoistego dla tego warzywa i nawet jeśli ktoś nie przepada za zapachem marchwi, może się do niej przekonać szykując odpowiednią marynatę do warzyw na szaszłyki. Dodatkowo marchewka ma naturalną słodycz, co w przypadku szaszłyków z mięsem fajnie się komponuje, zwłaszcza z pikantnymi marynatami do mięs.
Szybkie szaszłyki z kurczakiem i marchewką z dodatkiem cebuli:
Mięso z kurczaka, dla 4 osób 3-4 filety
Cebula zwykła, szalotka lub czerwona- polecana szczególnie czerwona ładnie komponuje się z marchewką i ma pikantniejszy posmak
4 duże marchewki
Marynata do kurczaka:
5 łyżek oleju, posiekany czosnek, odrobina majeranku ok. pół łyżeczki, sól i pieprz
Marynata do marchwi:
3 łyżki oleju lub oliwy, szczypta czarnego pieprzu, 2 ząbki czosnku, zgniecione ziele angielskie, łyżeczka miodu i 2 łyżki jasnego sosu sojowego.
Mięso zwyczajowo kroimy w kostkę, dosyć grubą. Marynujemy je w marynacie przygotowanej z podanych składników. Marchew kroimy w grube talarki i również marynujemy. Wszystkie składniki pozostawiamy w przyprawach na ok 1 godzinę, to w zupełności wystarczy by stały się aromatyczne. Następnie nadziewamy je na wcześniej namoczone w wodzie patyczki i grillujemy na złoty kolor.