Okazuje się, że można jeść jednocześnie dobrze i zdrowo. Wystarczy poszukać ciekawych przepisów lub stworzyć je po prostu samemu. Często chodzi o to, żeby kaloryczne i tłuste składniki zamienić lżejszymi. Wcale nie wpływa to znacząco na smak, za to można jeść różne rzeczy nie bojąc się o stan swojego zdrowia czy sylwetkę. Dietetyczne potrawy kojarzą się często z czymś pozbawionym smaku i przyjemności z jedzenia. Przepis na pulpety w sosie koperkowym udowadnia, że nie musi tak być.
Żeby zarówno pulpety, jak i sos nie były zbyt tłuste i kaloryczne trzeba do ich przygotowania użyć odpowiednich składników. Najlepiej wybrać mięso drobiowe. Odpowiedni będzie zarówno kurczak, jak i indyk. Mięso należy zmielić i na każde 0,5 kg dodać 3 łyżki otrębów i jedno jajko. Poza tym można dodać przyprawy wedle uznania. Wszystko razem trzeba dobrze wymieszać i uformować z mięsnej masy kulki. Każdą z nich obtaczamy w mące, najlepiej pełnoziarnistej i gotujemy w bulionie. Kiedy pulpety są już gotowe trzeba sięgnąć po przepis na sos. Należy wymieszać ze sobą jogurt naturalny, 3 łyżki mąki z pełnego przemiału i poszatkowany koperek, a następnie wlewamy to do wywaru, w którym gotują się pulpety. Sos należy przez chwilę mieszać, a kiedy zgęstnieje danie jest gotowe. Najlepiej podawać je z kaszą lub brązowym ryżem oraz surówką. Będzie to naprawdę zdrowy obiad. Natomiast na pewno warto pamiętać przygotowując również inne rzeczy, że koperkowy sos jogurtowy, który kojarzy się z grillowym dipem, można też z powodzeniem przyrządzić na ciepło.
Dietetyczne pulpety w sosie koperkowym można również przyrządzić w następujący sposób: gotujemy torebkę ryżu i mieszamy go z 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego. Następnie dodajemy jeszcze obrane i starte na tarce 2 marchewki oraz pokrojoną natkę pietruszki. Formujemy kulki i wrzucamy je do wrzątku, żeby się ugotowały. Następnie dodajemy sól oraz inne ulubione przyprawy i jogurt rozrobiony z 3 łyżkami mąki oraz oczywiście z pokrojonym pęczkiem koperku. Żeby danie było możliwie jak najzdrowsze warto użyć brązowego ryżu, mąki z pełnego przemiału oraz jogurtu 0%. Jeżeli komuś bardzo zasmakuje ta potrawa, ale lubi też urozmaicenia może wypróbować przepis na pulpety w sosie pomidorowym. Robi się je bardzo podobnie, tylko jogurt należy wymieszać jeszcze z koncentratem pomidorowym. Ewentualnie jeśli ktoś ma czas i ochotę może kupić świeże pomidory, sparzyć je wrzątkiem, aby łatwiej ściągnąć skórkę, a następnie dusić je na patelni aż całkowicie zmiękną. Wracając natomiast do dietetycznego sosu koperkowego, to można go podawać również do pełnoziarnistego makaronu, gotowanych warzyw czy różnych mięs.