Z pewnością wszyscy chętnie przygotowujemy smakowite i zdrowe dania z kurczaka lub innych odmian drobiu. Warto jednakże wiedzieć, jak w łatwy i szybki sposób przygotować smakowite i zdrowe, dietetyczne potrawy z kurczakiem.
Mięso drobiowe doskonale sprawdza się jako główny składnik dań obiadowych lub przekąsek na grilla. Nie zawsze jednak dania takie zaleca się osobom dbającym o linię lub przestrzegającym restrykcyjnej diety odchudzającej.
Pieczone udka z kurczaka czy indyka okazują się bowiem nierzadko bardzo kaloryczne i tłuste, dlatego aby zachować piękną i zgrabną sylwetkę, warto jeść gotowane mięso. Co więcej, aby zapewnić sobie zdrowie i witalność każdego dnia, warto takie potrawy przygotowywać z dodatkiem świeżych warzyw lub owoców.
Na lekkostrawny, dietetyczny obiad śmiało więc można przyrządzić faszerowanego kurczaka lub nadziewane udka bez kości. Taką potrawę z powodzeniem można zaproponować również dzieciom, szczególnie jeśli gotowane mięso doprawimy ulubioną mieszanką przypraw, na przykład tymianku, bazylii i rozmarynu.
Innym sposobem na samodzielne przygotowanie smacznej i zdrowej potrawy z drobiu jest również wykonanie dietetycznego sosu jogurtowego do udek z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Aby zachęcić Państwa do przyrządzenia wyśmienitych i lekkostrawnych dań, przygotowaliśmy łatwy i sprawdzony przepis na gotowane udka z jarzynami.
Niezbędne składniki do jej wykonania to kolejno: porcja udek, średnia marchew, czerwona papryka, 2 słodkie i winne jabłka, pietruszka w korzeniu, kawałek selera, por, sól oraz pieprz ziołowy. Na początek udka należy dokładnie umyć i wysuszyć, po czym ułożyć w garnku i zalać letnią wodą. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i selera, piórka cebuli, krążki pora oraz kawałki jabłek i cienkie słupki papryki. Całość wymieszać, lekko posolić i pozostawić pod przykryciem na małym ogniu.
Udka w bulionie warzywnym powinny gotować się przez około 30-40 minut. W trakcie gotowania należy zebrać nadmiar piany, następnie zaś odcedzić wywar i podawać udko z kawałkami warzyw. Dietetyczne, gotowane udka z kurczaka można równie podawać z ryżem przyrządzonym na sypko lub makaronem al dente. Smacznego!