Choroba wieńcowa zwana inaczej chorobą niedokrwienną serca polega na niedostatecznym, przewlekłym niedostarczaniu wystarczającej ilości tlenu do mięśnia sercowego. Jest ona zazwyczaj następstwem ciężkiej miażdżycy. Prowadzi ona w prostej drodze do zawału serca i jest uważana za najczęstszą przyczynę przedwczesnych zgonów w państwach zachodnich.
W wielu chorobach cywilizacyjnych, do których śmiało zaliczyć można chorobę wieńcową złagodzić lub wyeliminować można skutki zmieniając stylu życia czy przyzwyczajenia żywieniowe.
Daje to naprawdę dobre efekty, które wspomagają leczenie farmakologiczne i pomagają choremu w wyleczeniu lub zminimalizowaniu skutków. Z diety w przypadku chorób związanych z układem krwionośnym należy przede wszystkim wykluczyć potrawy wysoko kaloryczne oraz wykluczyć z diety duże ilości tłuszczów zwierzęcych. Należy dbać o to, by dieta uboga byłą w potrawy zawierające dużo cholesterolu, który prowadzi i pogłębia chorobę miażdżycową.
Ważne jest także to, żeby posiłki zjadane były w niewielkich porcjach za to częściej niż do tej pory oraz by były lekkie i proste. Im mniej tłustych, ciężkich potraw w szczególności mięsnych tym lepiej dla nas. Oprócz tego posiłki powinny być jak najbardziej naturalne bez żywności mocno przetworzonej.
Do potraw i produktów szczególnie zalecanych w chorobie wieńcowej należy czosnek, który powstrzymuje proces zarastania żył i wzmacnia je, tłuste ryby morskie, gdyż hamują proces tworzenia się skrzeplin i zatorów w żyłach. Dieta powinna być bogata w dużą ilość warzyw oraz owoców, które nie zawierają tłuszczów oraz wielu kalorii, a do tego zawierają antyoksydanty oraz witaminy. Wskazana jest gorzka czekolada, która wspomaga przepływanie krwi przez żyły.
Pić należy czerwone wino wytrawne,które zawiera dużo przeciwutleniaczy, które doskonale dbają o stan naszych żył. Wiadomo jednak, że z ilością wina nie należy przesadzać – jeden kieliszek to maksimum spożycia. Jeść należy także dużo orzechów włoskich, bo są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.