Dieta na inteligencję

zdrowe-odzywianie-a-inteligencjaZdolności intelektualne rozwijać można na wiele sposobów.

W dzisiejszych czasach zwracamy na to bardzo dużą uwagę, gdyż zdolność logicznego myślenia połączona z wiedzą jeszcze nigdy nie była tak istotna w odnoszeniu sukcesów w życiu zawodowym, jak w dzisiejszych czasach.

Nie od dziś wiadomo, że na zdolności intelektualne, podobnie jak i na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, bardzo istotny wpływ ma sposób odżywiania. Czytamy, uczymy się nowych języków, rozwiązujemy łamigłówki, oglądamy filmy i gramy w gry edukacyjne, ale czy to wystarczy?

 

Przede wszystkim należy wybierać żywność zdrową jak najmniej przetworzoną, bogatą w składniki odżywcze. Jednocześnie unikając żywności przetworzonej. Udowodniono bowiem, że dzieci, które jedzą dużo słodyczy i chipsów osiągają nieco słabsze wyniki w testach na inteligencję niż ich rówieśnicy na zdrowej diecie.

Aby odpowiednio stymulować rozwój naszego umysłu bardzo ważne jest wzbogacenie naszej diety w produkty bogate w nienasycone tłuszcze. Znajdziemy je przede wszystkim w rybach, ze względu na obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają szczególnie zdolności umysłowe dziecka a także zwiększają inteligencję, poprawiają pamięć i koncentrację.

Dieta bogata w ryby zwiększa bowiem ilość istoty szarej w korze mózgu, odpowiadającej za te procesy. Ponadto są doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B raz jodu.

Na sprawność połączeń nerwowych w mózgu wspaniale wpływają również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, które znajdziemy w olejach roślinnych, powinny one zatem być stałym składnikiem naszej diety. Chcąc usprawnić procesy intelektualne, powinniśmy również spożywać dużo soi – zawarta w niej lecytyna nie tylko poprawia pamięć, ale też przyspiesza wymianę informacji w mózgu.

W diecie poprawiającej inteligencję nie może również zabraknąć orzechów, szczególnie włoskich – nie bez powodu wyglądem przypominających mózg. Są nie tylko prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych, ale także magnezu, wapnia i potasu, dzięki któremu przekazywane są impulsy nerwowe.

Warto także spożywać produkty bogate w cynk, np. chude mięso, drób czy kasze. Nawet minimalny niedobór cynku może spowodować trudności w przyswajaniu wiedzy, utrudniać koncentrację i zapamiętywanie.

Duży wpływ na poprawę pamięci ma również żelazo, które znajdziemy w czerwonym mięsie, podrobach, produktach zbożowych, zielonych warzywach i roślinach strączkowych.

Natomiast najlepszym źródłem magnezu, który wspomaga przewodzenie impulsów z nerwów do mięśni oraz chroni układ nerwowy przed uszkodzeniami ze strony metali ciężkich  jest kakao, gorzka czekolada, groch oraz orzechy laskowe.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 41432 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/dieta-na-inteligencje/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435