Dbałość o zachowanie prawidłowych funkcji tarczycy – jedynego hormonu dokrewnego naszego organizmu, którego zmiany w zakresie chorobowego powiększania dostrzec możemy gołym okiem, dzięki usytuowaniu gruczołu u podstawy szyi – jest niezbędna dla funkcjonowania organizmu człowieka. Działanie tarczycy polega w głównej mierze na produkowaniu hormonów biorących udział w prawidłowym przebiegu procesów metabolicznych. Proces czynności tarczycy regulowany jest natomiast przez hormon przysadki mózgowej – tyreotropinę. Zakres jej normy wynosi od 0,4 – 4,0 mU/l. I najczęściej wysokie stężęnie TSH, wynikach diagnostycznych badań krwi, świadczyć może o niedoczynności tarczycy, natomiast niskie TSH może być symptomem nadczynności tarczycy. Jakie znaczenie ma prawidłowa dieta w leczeniu nadczynności tarczycy?
Nadczynność zwana hipertyreozą jest stanem chorobowym, w którym nadmierna produkcja hormonów tarczycy prowadzi do hamowania wydzielana TSH. Prawidłowo zdiagnozowana nadczynność tarczycy i dobre leczenie farmakologiczne mogą pomóc wyeliminować ryzyko dalszego rozwoju choroby. Duże znaczenie jednak w samej profilaktyce, ale także podczas leczenia, ma odpowiednio zbilansowana dieta.
Dieta dla osób chorych na nadczynność tarczycy powinna zostać odpowiednio zbilansowana, a jej energetyczność w dużej mierze zależna jest od stopnia nasilenia zaburzenia pracy gruczołu dokrewnego, jakim jest tarczyca. W wyniku choroby bowiem zwiększa się zużycie tlenu, produkcji ciepła, przemian białek, tłuszczów i węglowodanów. Z tego powodu należy, z uwzględnieniem stopnia nasilenia nadczynności, indywidualnie ustalić stopień zwiększenia kaloryczności przyjmowanych posiłków.
Do najważniejszych przykazań zdrowego odżywiania w przypadku tej dolegliwości wymienić należy konieczność zwiększenia ilości spożywanego białka, najlepiej pochodzenia zwierzęcego, dostarczanego m.in. w kefirach, mleku, serach, jajach, chudych gatunkach mięs i wędlin, ograniczać należy jednak tłuszcze, zwiększyć codzienne dawki witamin i składników mineralnych. Zaleca się spożywanie czerwonej papryki, pietruszki, brokuł, szpinaku, truskawek, pomarańczy, marchwi, pomidorów.
W diecie dostosowanej dla chorych na nadczynność tarczycy należy uważać na błonnik pokarmowy, ponieważ wpływa on na niekorzystne dla chorego zmniejszenie przyswajania energii z pokarmów. Dlatego, jeżeli spożywamy świeże owoce i warzywa, należy dostosować ich ilość do zapotrzebowania na określone witaminy, zgodnie z potrzebami.
Ograniczyć trzeba spożycie ciepłych napojów oraz produktów dostarczających „pustych kalorii”. Istotne znaczenie w diecie ma również samo przetwórstwo potraw. Najlepiej stosować łatwoprzyswajalną dietę lekkostrawną, opartą o produkty gotowane, kleiki, zupy.
Dieta dla osób chorych na nadczynność tarczycy
(Visited 1 times, 1 visits today)