Odtłuszczone żeberka z warzywami

dietetyczne żeberkaKażdy z nas zapewne pragnie zachować zdrowie, doskonałą, wymarzoną sylwetkę oraz młodzieńczy wygląd na długie lata. Z tego też powodu mnóstwo osób decyduje się obecnie na różnego rodzaju diety i kuracje, które jednakże nie zawsze okazują się najlepszym sposobem na utrzymanie wagi i zapewnienie sobie doskonałego samopoczucia.

Aby zatem nie musieć całkowicie rezygnować z ulubionych potraw czy przekąsek należy co prawda ograniczyć częste spożywanie produktów bardzo tłustych, potraw pieczone czy smażone na oleju. Istotne będzie oczywiście również przygotowywanie posiłków w określony, możliwie najbardziej dietetyczny sposób, co niezwykle ważne w szczególności w przypadku przyrządzania dań mięsnych.

Jak się bowiem okazuje, lubiane przez wielu potrawy z żeberek nierzadko są dość kaloryczne. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by domowym sposobem, krok po kroku przyrządzać je bez dodatku tłuszczu, co zapewni nam dobre samopoczucie i nie wpłynie niekorzystnie na sylwetkę. Przykładowo, chude żeberka wieprzowe możemy piec po uprzednim owinięciu w folię aluminiową, dzięki czemu nie będziemy musieli stosować olejów czy oliwy.

Innym rozwiązaniem jest gotowanie żeberek na parze, dzięki czemu nie tylko unikniemy stosowania tłuszczy, ale również będziemy mogli cieszyć się doskonałym smakiem niezwykle delikatnego, miękkiego mięsa. Tego rodzaju dania mięsne warto również wzbogacić o naturalne źródła witamin i mikroelementów, którymi są oczywiście przede wszystkim świeże warzywa.

Celem samodzielnego przyrządzenia dietetycznych, pieczonych żeberek z warzywami należy zatem przygotować niezbędne składniki, takie jak kolejno: około kilogram wieprzowych żeberek, 3 ziemniaki, średnią cukinię, marchewkę, dużą cebulę, po pół łyżeczki tymianku, majeranku, kminku, rozmarynu oraz słodkiej papryki, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz sól i pieprz. Pierwszym etapem przygotowywania potrawy będzie dokładne oczyszczenie mięsa.

Warzywa po umyciu należy pokroić w grubą kostkę lub talarki i ułożyć na podzielonych na mniejsze porcje żeberkach w naczyniu żaroodpornym. Całość obsypać mieszanką przypraw, do których zależnie od własnych upodobań dodać można również nieco bardziej pikantne dodatki. Mięso można też skropić niewielką ilością soku z cytryny. Naczynie owinąć w specjalny rękaw do pieczenia i zapiekać w temperaturze około 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Smacznego!

(Visited 1 times, 32 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40542 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/delikatne-zeberka-z-warzywami/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435