Czy kuchnia molekularna jest zdrowa?

Nowoczesna, modna kuchnia molekularna budzi obecnie ogromne kontrowersje. Jedni uważają ją za kulinarne objawienie, inni – za wymysł zblazowanych naukowców, pragnących tworzyć syntetyczne potrawy i produkty. W niniejszym artykule postaramy się więc obalić krzywdzący mit, mówiący o dużej zawartości szkodliwych chemikaliów w molekularnych potrawach.

Wbrew powszechnej niestety opinii, nowoczesna kuchnia molekularna opiera się wyłącznie na produktach zdrowych, świeżych i naturalnych. Może co prawda wydawać się to dziwne, szczególnie jeśli przyjrzymy się produktom – kandyzowanym oliwkom, truskawkowemu kawiorowi czy lodom ogórkowym. Niektóre dania molekularne wydają się pochodzić rodem z powieści science fiction, mówiących o syntetycznym jedzeniu produkowanym z chemikaliów…

Nic bardziej mylnego. Kuchnia molekularna wykorzystuje bowiem substancje chemiczne, podobnie jak specjalistyczny, najnowocześniejszy sprzęt wyłącznie do zmiany konsystencji czy wyglądu poszczególnych produktów spożywczych, nie ingeruje zaś w ich skład chemiczny. Użycie chociażby ciekłego azotu do przygotowania pysznych lodów nie spowoduje zatem żadnych komplikacji zdrowotnych, a jedynie wydobędzie smak potrawy i efektownie zaprezentuje się na talerzu. Również molekularny „kawior” o różnych smakach, który możemy wykonać samodzielnie w domu, to naturalne soki owocowe czy galaretki zagęszczane algami o charakterystycznym kształcie.

Kuchnia molekularna wykorzystuje szereg różnorodnych metod obróbki żywności, stanowiących alternatywę dla niezdrowego smażenia, pieczenia czy wygotowywania większości składników mineralnych i witamin. Zamiast tradycyjnych garnków i naczyń używa się tutaj nierzadko pojemników próżniowych, specjalnych pieców, ultradźwięków czy lasera. Wszystko po to, by wydobyć bogactwo smaku i stworzyć nowe, zaskakujące kompozycje ze znanych wszystkim produktów.

Co prawda, niektóre z dostępnych w Polsce produktów molekularnych mogą wydawać się dziwne i „chemiczne”, jednakże należy pamiętać, iż swoje właściwości zawdzięczają jedynie obróbce, a nie ingerencji genetyków i biologów w nasze podstawowe produkty spożywcze. Nie obawiajmy się również samodzielnych eksperymentów z kuchnią molekularną. Sami możemy się przecież przekonać o możliwościach najnowszej techniki i specjalistycznej wiedzy naukowej, którą możemy wykorzystać nawet w zaciszu własnej kuchni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 39810 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/czy-dieta-molekularna-jest-zdrowa/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} throw in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435