Czekolada słodzona stewią

Czekolada ze stewiąSłodycze są bardzo dobre i jest niewiele osób, które za nimi nie przepadają. Szczególnie pyszna jest czekolada. Zawsze poprawia nam nastrój. Jednak z drugiej strony ma dość dużo kalorii i nie wpływa zbyt korzystnie na zęby. Wszystko dlatego, że zawiera sporo cukru. Jest jednak sposób, żeby nie czuć zbyt dużych wyrzutów sumienia, kiedy je się czekoladę. Po prostu trzeba kupić produkt ze słodzikiem, Obecnie w sklepach czy w Internecie dostępne są zarówno czekolady zawierające słodzik syntetyczny, jak i naturalny – stewię.

Słodycze ze stewią zalecane są w szczególności osobom, które chorują na cukrzycę, mają wysokie ciśnienie krwi lub walczą z nadwagą. Oczywiście nie można ich jeść zbyt dużo, ale są zdecydowanie zdrowsze niż te słodzone cukrem. Można je również dawać dzieciom i dzięki temu chronić ich zęby przed próchnicą. Czekolada ze stewią zwykle robiona jest ręcznie. Zawartość tej rośliny ma korzystny wpływ na ilość glukozy we krwi, a także na regulację jej ciśnienia. Ponieważ jest bardzo słodka nie trzeba dodawać jej zbyt wiele, żeby posłodzić całą czekoladę. Jedynym przeciwwskazaniem jeśli chodzi o spożywanie takiej czekolady jest alergia na któryś z jej składników. Robi się ją z masy kakaowej, tłuszczu kakaowego, proszku kakaowego, lecytyny sojowej, ewentualnie aromatów, maltitolu i oczywiście stewii. Czyli oprócz słodyczy pochodzenia roślinnego używa się też zwykle środka słodzącego, który jest organicznym związkiem chemicznym pozyskiwanym z ziaren zbóż – maltitolu. Chociaż taka czekolada nie zawiera w ogóle cukru, to nie zaleca się spożywania ilości większej niż jednak 100 g tabliczka dziennie.

Czekoladę ze stewią można również zrobić samodzielnie w domu. Jest to nieco bardziej czasochłonne niż jej kupowanie, ale za to można mieć potem dużą satysfakcję. Zresztą bardzo przyjemnie je się taki przysmak, kiedy wiadomo dokładnie co zawiera.

Czekolada ze stewią

Składniki:

– ½ kostki masła

– 2 łyżki kakao

– 5 łyżek stewii

– ½ szklanki mleka

– 2 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku

Sposób przygotowania: masło, mleko i stewię podgrzewamy w rondelku aż masło się rozpuści. Można użyć suszonych liści lub proszku ze stewii. Jeśli ktoś ma akurat tabletki, to trzeba je po postu rozkruszyć. Kolejne składniki, które należy wsypać do rondelka to kakao i mleko w proszku. Wszystko mieszamy i przelewamy do formy, którą wcześniej wykładamy folią. Gdy czekolada przestygnie wstawiamy ją do lodówki. Smak czekolady można urozmaicać na różne sposoby, dodając aromaty, orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe itp. Wszystko zależy od tego co lubimy oraz co możemy jeść.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Warning: file_put_contents(): Only 0 of 40360 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught Exception: Comet Cache: failed to write cache file for: `/czekolada-slodzona-stewia/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`. in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/functions.php(3729): ob_end_flush() #2 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(286): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(310): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/reklama/public_html/489.pl/wp-includes/load.php(679): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/reklama/public_html/489.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435