Z pewnością wielu z Państwa chciałoby zostać zaskoczonymi smakowitym i pięknie podanym śniadaniem do łóżka. Posiłek ten może bowiem okazać się nie tylko najważniejszym w ciągu całego dnia ze względów zdrowotnych, ale również doskonałym sposobem na wywołanie uśmiechu na twarzy małżonka, dziewczyny czy partnera, szczególnie z okazji urodzin, imienin, Dnia Kobiet czy Waszej rocznicy.
W niniejszym artykule przedstawiamy zatem Państwu szereg ciekawych pomysłów na samodzielne przygotowanie zdrowego i wyśmienitego śniadania, które zaserwować można ukochanej osobie do łóżka. Zapraszamy do lektury i życzymy owocnych eksperymentów kulinarnych.
WYŚMIENITY OMLET Z CZEKOLADĄ
składniki: 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, serek homogenizowany waniliowy, 3 kostki gorzkiej czekolady, olej
sposób przygotowania: żółtka i białka ubić osobno, połączyć i dodać mąkę oraz kakao. Dokładnie wymieszać i przelać na rozgrzaną patelnię. Przysmażyć z obu stron. Ułożyć na talerzu, nałożyć nieco serka homogenizowanego i posypać startą na wiórki gorzką czekoladą. Można serwować z kilkoma świeżymi truskawkami.
SŁODKIE NALEŚNIKI Z OWOCAMI
składniki: 3 jajka kurze, 20 dkg mąki pszennej, szklanka chudego mleka, szklanka śmietany 18-procentowej, 2 łyżki cukru pudru, po garści truskawek, malin i borówek, łyżeczka z soku cytryny, olej do smażenia
sposób przygotowania: dokładnie wymieszać jajko, śmietanę i mleko. Dodać cukier puder i odstawić na kilka minut w chłodne miejsce. Następnie usmażyć naleśniki na rozgrzanym oleju. Owoce polać sokiem z cytryny i nakładać na naleśniki. Zawinąć i udekorować bitą śmietaną. Można też podawać z polewą owocową lub czekoladową.
WYKWINTNA JAJECZNICA Z KAWIOREM
składniki: 6-8 jaj, 3 łyżki śmietany 18%, 5 dkg kawioru, natka pietruszki, gałka muszkatołowa, sól
sposób przygotowania: jajka wymieszać ze śmietaną i przelać na rozgrzany tłuszcz. Doprowadzić do ścięcia, pod koniec smażenia dodając kawior i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku i podawać z chrupkim pieczywem.
Na śniadanie podawane do łóżka warto również zaserwować aromatyczną, świeżo parzoną kawę. Do jej wykonania będziecie Państwo potrzebować 3 łyżek mielonej kawy, nieco cukru trzcinowego, 2 gwiazdki kardamonu oraz przypraw takich jak wanilia, imbir, cynamon lub goździki. Na początek należy zaparzyć esencję i pod koniec gotowania dodać kardamon oraz opcjonalnie inne przyprawy. Przecedzoną kawę najlepiej podawać w imbryku lub dzbanuszku.