Podczas kuracji antybiotykami często zadajemy sobie pytanie co powinniśmy jeść, a jakich potraw lepiej się wystrzegać. Jak wiadomo, antybiotyki są lekami o silnym, wręcz toksycznym działaniu. Wyniszczając drobnoustroje chorobotwórcze, niszczą przy okazji przyjazne nam bakterie, wchodzące w skład flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Może prowadzić to do nieprzyjemnych skutków po zakończeniu kuracji – na przykład biegunki poinfekcyjnej, bólów brzucha, czy nawet grzybicy przewodu pokarmowego. Dlatego też bardzo ważne jest, aby podczas antybiotykoterapii stosować leki osłonowe czyli probiotyki. Wzmacniają odporność, a co najważniejsze – pomagają odbudować florę bakteryjną. Probiotyki dostępne są w każdej aptece bez recepty, jednakże możemy pozwolić sobie podczas kuracji również na dietę bogatą w „naturalne” probiotyki, które znajdują się w różnego rodzaju produktach (głównie mlecznych).
Jogurt – to ważny element diety podczas antybiotykoterapii. Zawiera bakterie probiotyczne (głównie bakterie kwasu mlekowego), które docierają do jelita grubego i rozmnażają się w nim. Zatem, dzięki jogurtom, pomagamy odbudować florę bakteryjną. Ponadto jogurt jest lekki, owocowy i smaczny, co sprawia, że nawet w przypadku braku apetytu jesteśmy w stanie go „przełknąć”. Jogurty powinniśmy jeść także po zakończeniu kuracji antybiotykiem, aby odtwarzać prawidłową mikroflorę.
Tak jak jogurt, bardzo dużą ilość bakterii probiotycznych zawiera kefir. Również pomaga w walce o odbudowę flory bakteryjnej, a ponadto dzięki niemu, do naszego organizmu lepiej wchłaniają się wapń, żelazo, fosfor. Najlepszy kefir, to naturalny, bez dodatku cukru.
Kolejny, świetny produkt podczas kuracji antybiotykami to maślanka. Bakterie w niej zawarte, pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, a także przyspieszają perystaltykę jelit.
Probiotyki znajdziemy także w kapuście kiszonej. Jest ona bogata w witaminę C, co wzmacnia naszą odporność, oraz w witaminy z grupy B. Podobnie działają ogórki kiszone.
Jeżeli pacjent nie przepada za produktami kiszonymi czy też mlecznymi, może zdecydować się na wędliny. Co powiesz na salami, bogate w bakterie probiotyczne?
Ponadto warto zjeść od czasu do czasu owoce. Jednakże pomijajmy cytrusy (zwłaszcza grejpfruty!) oraz bardzo słodkie owoce, gdyż wspomagają rozwój drobnoustrojów. Najlepiej wybrać banany, mango czy jabłka w rozsądnych ilościach.
Pamiętajmy także, aby posiłki jeść godzinę przed, lub najlepiej dwie godziny po przyjęciu antybiotyku, gdyż połączenie produktów mlecznych, kiszonych czy owoców z lekiem może powodować słabsze wchłanianie oraz działanie preparatu, czy rozwój drobnoustrojów.
Podczas kuracji antybiotykami, poza cytrusami oraz bardzo słodkimi owocami, powinniśmy unikać słodyczy, które mogą przyczynić się do powstania grzybicy u pacjenta. Unikajmy także produktów ciężkostrawnych, tłustych, smażonych czy pieczonych, a także kawy, mocnej herbaty oraz napojów gazowanych. Powstrzymujmy się także od spożywania alkoholu.