pieprzCoraz więcej osób zastanawia się nad tym co najlepiej jeść. Może okazać się, że stosowane na co dzień i lubiane produkty nie są zbyt wskazane, jeśli chcemy mieć dobrą kondycję i być zdrowi. Jednak na szczęście nie dotyczy to pieprzu. Jest to przyprawa, która w jednym momencie zmienia mdłe danie w potrawę o wyraźnym smaku i korzennym aromacie. Nadaje się do przeróżnych rodzajów jedzenia, którego charakter jest uzależniony od ilości dodanej przyprawy. Okazuje się jednak, że nie tylko dlatego warto stosować pieprz. Jest on po prostu zdrowy.

Lecznicze właściwości pieprzu dotyczą przede wszystkim jego działania przeciwzapalnego – łagodzi gorączkę i objawy przeziębienia. Działa też przeciwbólowo oraz korzystnie wpływa na procesy trawienia. W połączeniu z cynamonem pomaga walczyć z migreną. Czarny pieprz jest szczególnie godny polecenia pod względami zdrowotnymi, ale również odmiana zielona i biała mają takie właściwości. Natomiast są to ziarna tej samej rośliny, tylko zbierane nieco wcześniej, czyli po prostu mniej dojrzałe. Są też łagodniejsze w smaku, bo zawierają mniej piperyny i olejków etycznych. Piperyna działa dość mocno na wydzielanie soku żołądkowego. Właśnie dlatego spożywając potrawy z pieprzem poprawia się nam trawienie. Jednak jeśli ktoś cierpi na choroby układu pokarmowego powinien zrezygnować z tej przyprawy. Podobnie zresztą jak z pieprzu kajeńskiego, który jest ostry i w zbyt dużych ilościach może podrażnić żołądek nawet całkowicie zdrowej osoby.

Jednak pieprz cayenne ma też mnóstwo zalet. Stosowany z umiarem sprawi, że dania będą jeszcze lepsze, a nasz organizm otrzyma dawkę kapsaicyny. Jest to substancja zawarta w papryczkach chilli i właśnie dzięki niej mają one ładny kolor oraz charakterystyczny smak. Czyli tak naprawdę pieprz kajeński nie jest pieprzem, tylko suszoną i zmieloną papryką. Jej ostry smak powoduje, że nazywana jest pieprzem. Natomiast Cayenne to nazwa miasta i portu w Gujanie Francuskiej. Wracając do zdrowotnych właściwości papryki cayenne ona również łagodzi objawy przeziębienia i wzmacnia odporność. Działa korzystnie na układ krwionośny, dolegliwości reumatyczne i zbyt wysoki cholesterol. Przyspiesza przemianę materii, a do tego stymuluje wydzielanie endorfin i wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Naprawdę warto więc stosować pieprz kajeński. Jest on poza tym pewnym urozmaiceniem w kuchni, podobnie jak pieprz cytrynowy, ziołowy czy syczuański. Ciekawostką natomiast jest pieprz metystynowy, który od 2009 jest w naszym kraju uznany za substancję nielegalną. Wszystko dlatego, że działa na układ nerwowy. Jego inna popularna nazwa to Kava kava. Wykazuje działanie rozluźniające, ale jest skuteczny nawet w stanach depresyjnych, lękowych czy w przypadku bezsenności. Wszystko za sprawą zawartym w korzeniach pieprzu metystynowego kawaloktonom.

Comments are closed.